Dinsdag 12/11/2019

Global Warming

Zijn dit de meest bedreigde steden ter wereld?

Venetië. Beeld PHOTO_NEWS

Van Amerika tot Oceanië: overal ter wereld zijn er steden die verwikkeld zijn in een voortdurende strijd tegen de meedogenloze krachten van de natuur. De natuur is onvoorspelbaar, en dus is het onmogelijk te zeggen welke stad als eerste de strijd zal verliezen tegen water, zand of vuur. Maar dat deze tien steden, opgelijst door The Guardian, tot de meest kwetsbare metropolen ter wereld behoren staat buiten kijf.

1. Venetië

Een eeuw geleden liep Venetië, een van de laagst gelegen steden ter wereld, ongeveer tien keer per jaar onder water. Vandaag is de situatie veel schrijnender. Het laagste punt van de stad, het San Marcoplein dat nog geen meter boven het zeeniveau ligt, overstroomt jaarlijks ongeveer honderd keer.

De stijgende zeespiegel is niet de enige schuldige. In vele delen van de wereld is de grond ook aan het verzakken. In Venetië leidden industriële activiteiten in de omgeving tot een verdichting in de ondergrond, waardoor de stad tussen 1950 en 1970 twintig centimeter zakte.

Ho Chi Minh City. Beeld THINKSTOCK

2. Ho Chi Minh City

Ook Ho Chi Minh City in Vietnam zakt zo'n twee centimeter per jaar. Bij elke hevige regenbui of hoogtij staan de straten onder water. Wetenschappers waarschuwen dat de situatie de komende jaren aanzienlijk ernstiger zal worden, door de klimaatverandering en de blijvende verzakking van het land.

Jakarta. Beeld AFP

3. Jakarta

Hoe dramatisch de situatie in Ho Chi Minh City ook mag zijn, in vergelijking met Jakarta zien die twee centimeters per jaar er nog rooskleurig uit. De indonesische hoofdstad zakt jaarlijks met tien tot twintig centimeter. De voorbije drie decennia is de stad ruwweg vier meter gezonken, waardoor de veertig jaar oude zeedam steeds minder effectief is.

Beeld AFP

4. Miami

Terwijl de drie voorgaande steden de problemen ernstig nemen, is dat in Miami allerminst het geval. De stad in Florida kampt met drie problemen: ze ligt maar drie meter boven de zeespiegel, een toenemend aantal tropische stormen bedreigt de stad en ze is gebouwd op een ondergrond van poreuze kalksteen die het stijgende zeewater absorbeert. Dat water borrelt omhoog via leidingen en de riolering, en sleurt daarbij rioolwater mee naar straten en woningen.

Politici weigeren te erkennen dat de stad met milieuproblemen kampt, maar de kans is niet onbestaande dat Miami op een dag onbewoonbaar wordt.

Malé. Beeld Wikimedia Commons/Shahee Ilyas

5. Malé

Erosie is altijd al een bedreiging geweest voor kuststeden, maar voor kleine eilanden dreigt nog meer gevaar. Voor de Malediven bijvoorbeeld ziet de toekomst er grimmig uit. Bewoners van hele eilanden overwegen hun woningen achter te laten.

De hoofdstad Malé, met 153.379 inwoners, bouwde een drie meter hoge zeewal van 56 miljoen euro. Maar op lange termijn kan alleen een stabilisering van het stijgende zeeniveau de stad en de rest van de eilanden redden.

Detroit. Beeld THINKSTOCK

6. Detroit

Niet alleen de zee vormt een bedreiging. Ook regenval brengt steden in gevaar. Recent kreeg de Amerikaanse stad Detroit in één ochtend evenveel regen te slikken als normaal in een hele zomer. Het verouderde rioleringssysteem kon de grote stromen water niet verwerken, en het drinkwater werd aangetast.

Korla. Beeld Wikimedia Commons/Croquant

7. Korla

Ook steden die zich ver van de kust bevinden, ontsnappen niet aan de grillen van de natuur. Korla, in de Chinese provincie Xinjiang, is een van de woestijnsteden die in de jaren 60 en 70 gebouwd werden voor olieboringen. Zandstormen komen er met de regelmaat van de klok voor, gemiddeld veertig dagen per jaar.

De Chinese overheid probeerde zelfs bergen op te blazen om het windtunneleffect, dat de stormen in Korla verergert, te verminderen. Toen dat niet lukte, werd een enorme 'groene muur' opgericht. Drieduizend hectare bomen werden geplant om het woestijnzand tegen te houden, maar de kost om de bomen van water te voorzien is enorm. Eens de oliebron uitgeput is, zal Korla wellicht verlaten worden om niet veel later onder het zand te verdwijnen.

Chinguetti. Beeld THINKSTOCK

8. Chinguetti

Aan een tempo van vijftig kilometer per jaar verspreidt de Sahara zich zuidwaarts in Afrika. De voorbije twintig jaar groeide de woestijn met meer dan tienduizend are rond handelsstad en bedevaartsoord Chinguetti. De stad zag zijn inwonersaantal slinken van 20.000 mensen in het midden van de twintigste eeuw tot een paar duizend nu. Handel is er nog amper, en zand hoopt zich op in de straten.

Rancho Mirage. Beeld Wikimedia Commons/Patrick Pelster

9. Rancho Mirage

Eenzelfde lot lijkt het Californische resort Rancho Mirage, nabij Palm Springs, beschoren. Rancho Mirage is een voorbeeld van een probleem dat niet zozeer veroorzaakt wordt door de opwarming van het klimaat, maar door overbevolking en beperkte natuurlijke bronnen.

De Californische droom om te leven van de natuurlijke bronnen die de woestijn verschaft, was misschien nog realistisch toen de totale bevolking in de staat in 1870 nog uit een half miljoen mensen bestond. Maar vandaag huisvest de staat 38 miljoen bewoners, die in totaal 32 miljoen auto's hebben en tussen tuinen en golfbanen willen leven.

Het dagelijkse waterverbruik per persoon bedraagt in Rancho Mirage meer dan 700 liter. Er werd een vermindering van 25 procent in het waterverbruik doorgevoerd, maar de kans dat dat zal volstaan om het resort te redden is klein.

Melbourne. Beeld THINKSTOCK

10. Melbourne

Branden zijn een grote bedreiging voor vele steden in de wereld. In Australië staan meerdere wijken van Melbourne op de lijst van de 52 meest kwetsbare gebieden voor bosbranden, omdat lange periodes van droogte de bomen uiterst brandbaar maken. Het is weinig waarschijnlijk dat een bosbrand ooit een hele stad zal verwoesten, maar een opeenvolging van meerdere branden zou ze wel onbewoonbaar kunnen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234