Vrijdag 22/10/2021

vijf antwoorden

"Zijn de beste dingen in het leven gratis?"

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Iedereen zegt dat de meest waardevolle dingen in het leven gratis zijn. Maar waarom nemen we dan zo zelden genoegen met de essentials, de liefde, de sterren aan de hemel? En klopt het dat de op één na beste dingen dan weer juist peperduur zijn?

"Waardering krijgen kan een onbetaalbare boost geven"

"Vriendschap, liefde, geborgenheid en een goede thuis: zelfs de rijkste mens ter wereld kan die dingen niet met geld kopen. Als hij geen warm nest heeft, zal hij niet gelukkig zijn. De beste dingen in het leven zijn universeel; het zijn waarden die boven alles staan. Meer geld hebben betekent niet: meer vriendschap voelen.

"Een goede gezondheid kun je evenmin met geld kopen, maar ik wil daar wel een kanttekening bij maken. Als je in grote armoede leeft, heeft dat een negatieve impact op je gezondheid. Iemand die een behandeling niet kan betalen, leeft wel degelijk minder gezond. Als je niets hebt en in grote nood verkeert, riskeer je ook in een sociaal isolement te verzeilen. Dat heeft een negatieve impact op je geluk.

"De op één na beste dingen in het leven zijn niet noodzakelijk duur. De graad van geluk in je gezin is niet evenredig met de prijs van je woning. Een fantastische woning kan kil, koel en eenzaam zijn, terwijl een heel eenvoudig huisje liefde en geborgenheid kan uitstralen.

"Erkenning en respect voor elkaar hebben, zijn evenzeer waarden die je niet kunt kopen. Enkele dagen geleden bekroonden we aan de UGent de collega's die zich hebben onderscheiden in onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Er was een enorme betrokkenheid en samenhorigheid en die warme sfeer krijg je niet door er veel geld tegenaan te gooien. Het effect van waardering geeft mensen een boost. Want ieder mens heeft nood aan erkenning."

Anne De Paepe. Beeld Karel Duerinckx
Anne De Paepe.Beeld Karel Duerinckx

Anne De Paepe is hoogleraar humane en medische genetica en rector van de Universiteit Gent.

"Talent kun je ontwikkelen maar niet kopen"

"Ik had het geluk geboren te worden met een stem die mensen aanspreekt. Dat ik me kon ontplooien en fans vergaren terwijl zo veel mensen er maar niet in slagen om hun droomjob te vinden, was als door God gegeven. Je kunt dat talent ontwikkelen, maar je kunt het niet kopen. Bewijst dat niet dat de waardevolste dingen in het leven gratis zijn?

"Een van de beste dingen in mijn leven is wanneer ik die blik van opgewonden geluk zie op het gezicht van een toeschouwer tijdens een concert. Ik ken zijn naam niet, maar op dat moment zijn we echt verbonden. Of de glimlach van mijn driejarige zoon als hij me ziet, tegen me opspringt en een warme knuffel geeft. Of als iemand die ik niet ken, 'hallo' tegen me zegt op straat, wat ons beiden de hele dag een gelukkig gevoel geeft.

"Als liefde een gave is, dan bewijzen die opgewonden blik, die oprechte glimlach en die begroeting dat de beste dingen in het leven gratis zijn. Als je daar ooit aan zou twijfelen, hou je adem dan zo lang mogelijk in, en blaas de zuurstof die Moeder Natuur ons zomaar, gratis, geeft uit. De beste dingen in het leven liggen voor het rapen voor hen die de tijd nemen om te observeren en te genieten."

Youssou N'Dour. Beeld GETTY
Youssou N'Dour.Beeld GETTY

Youssou N'Dour is Senegalese zanger, songschrijver en politicus.

"Laat je niet misleiden door de sirenen van de dagelijkse sleur"

"Het allerwaardevolste in het leven, gelukkig zijn, kan alleen een bijproduct zijn van iets wat authentiek goed is - zoals een goede daad, een nacht goed slapen, liefde - en vind je op geen enkele markt. De op één na beste dingen, waarnaar we ons uit ongeduld of wanhoop richten, zijn duur omdat geen enkele prijs in de buurt komt van de waarde van de beste dingen.

"Pogen authentiek geluk te vervangen door aangekochte producten of diensten is een beetje zoals een nacht goed slapen vervangen door een door slaappillen opgewekte verdoving. In de negentiende eeuw publiceerden enkele Amerikaanse journalisten deze definitie: 'Geluk is als een vlinder, die als je hem achtervolgt altijd net ontsnapt. Maar als je rustig gaat zitten, komt hij misschien wel op je zitten.' Ophouden met dat materialistisch streven kost je zelfs niets! Als het streven naar geluk gedoemd is niets op te leveren, wat moeten we dan doen? De optimist in mij gelooft dat mensen de aangeboren gave hebben om hun creativiteit te ontketenen. Waarbij geluk het onbedoelde bijproduct is, de vlinder die zachtjes op onze schouder komt zitten.

"Helaas kunnen de sirenen van de dagelijkse sleur ons misleiden en omvormen tot consumenten die houden van wat ze kopen en kopen waarvan ze houden en die uiteindelijk verveeld en onvoldaan achterblijven - nooit in staat de vinger te leggen op de oorzaak van onze misnoegdheid en levende bewijzen van Mark Twains uitspraak over 'de oneindige vermenigvuldiging van onnodige noodzakelijkheden'.

"Anderzijds zei Dorothy Parker dat we beter bezig zijn met luxedingen want dat de basisdingen wel vanzelf komen. Dat geldt alleen voor mensen die behoren tot een heel klein geprivilegieerd segment van de samenleving.

"De maatschappij biedt iedereen de vrijheid om creatief en fervent zijn eigen doelen na te streven. Maar dat veronderstelt wel dat je vrijgesteld bent van honger, angst en uitbuiting en dat je - zoals Virginia Woolf stelde - 'een kamer van jezelf' hebt."

Yanis Varoufakis. Beeld REUTERS
Yanis Varoufakis.Beeld REUTERS

Yanis Varoufakis is politicus, professor economie en voormalig Grieks minister van Financiën

"Babbelen kost niks en is het mooiste wat er is"

"Natuurlijk zijn de beste dingen in het leven gratis", stelt Bart Vanneste, de geestelijke vader van Freddy De Vadder en de stuwende kracht achter de succesvolle Canvas-serie Bevergem. "Behalve als je geen geld hebt. Dan zit je in de hel."

"Communicatie is alles. Het is zeer geestig wanneer jij andere mensen verstaat en zij jou verstaan. Ik denk niet dat er iets beters is dan babbelen met de mensen die je graag ziet. Dat zijn de tofste momenten van de dag, die kun je niet kopen. Ik weet niet of het op één na beste ding in het leven zeer duur is. Is het eigenlijk wel de moeite om je op die tweede beste dingen te focussen?

"Als mensen begrijpen waar ik met mijn shows naartoe wil, hoef ik mij niet op te winden over de rest. Misschien is dat het voordeel van een manager te hebben? Artiesten moeten vrij zijn om te dromen, zonder te veel te moeten nadenken over de betaalbaarheid.

"Weet je, iedereen denkt altijd maar aan geld, maar tijd is veel belangrijker. Ik probeer mijn tijd altijd te steken in iets moois, iets waarmee je kunt communiceren met een groot publiek. Als je succes hebt, beland je wel in een paradox: je zit waar je wilt zitten, maar je hebt geen tijd meer om normaal te doen doordat je niet meer gerust gelaten wordt door pipo's zoals jij. Je maten begrijpen je niet als je zaagt: 'Godver, weer een interview!' Ik geniet wel van het succes en van het feit dat vrienden en collega's het goed vinden. Dat doet enorm veel deugd. Maar als er dat vijftien hebben gezegd, heeft de zeventiende niet meer zoveel impact. Dat is misschien een fysische wetmatigheid: de wet van de verzadiging of zo?"

Bart Vanneste. Beeld Joris Casaer
Bart Vanneste.Beeld Joris Casaer

Bart Vanneste is comedian en acteur

"Luxe haalt geld uit de zakken van de rijken"

"Chanel had gelijk: de op één na beste dingen in het leven zijn heel duur - omdat mensen vaak meer betalen voor wat ze niet nodig hebben dan voor wat ze wel nodig hebben.

Luxe wordt vaak beoordeeld met morele maatstaven, maar als je het economisch bekijkt, dan zijn er grote voordelen. Het brengt geld in beweging, haalt dollars uit de zakken van de rijken en maakt ze tot een bron van vakmanschap. Het is heel goed dat een hotel klanten kan aantrekken die bereid zijn 80.000 dollar per nacht voor een suite te betalen, want dat geeft heel veel mensen een inkomen: de mensen die de suite bouwden, de architecten die het hotel ontwierpen, de vaklui die de meubelen maakten, het personeel dat in het hotel werkt. Er gaat ook veel fierheid van uit: die suite is een kunstwerk waarvan dagelijks gebruikgemaakt wordt, volgepropt met op maat gemaakte en heel mooie meubelen."

Karl Lagerfeld. Beeld AFP
Karl Lagerfeld.Beeld AFP

Karl Lagerfeld, creatief directeur van Chanel, Fendi en het kledingmerk dat zijn naam draagt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234