Maandag 20/03/2023

"Ziekenhuizen geven te vaak en te lang antibiotica"

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Uit een grootschalig internationaal onderzoek naar antibioticagebruik blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen de Belgische ziekenhuizen. "Veel te vaak worden antibioticakuren ondoordacht doorgegeven en niet tijdig stopgezet", zegt hoogleraar Herman Goossens (UAntwerpen), coördinator van het onderzoek.

Navraag bij zo'n 26.400 patiënten in tientallen vrijwillig deelnemende ziekenhuizen toonde aan dat 27 procent van hen antimicriobiële middelen kreeg toegediend.

Er is wel grote variatie over ziekenhuizen heen. "Universitaire ziekenhuizen met hooggespecialiseerde zorg noteerden logischerwijs het hoogste aantal patiënten die een antibioticum kregen, gemiddeld 33 procent en variërend van 26 tot 38 procent", zegt Goossens uit. "Het ziekenhuis waarvan het hoogste antibioticaprevalentiecijfer werd opgetekend was echter een algemeen ziekenhuis." Daar kreeg 52 procent van de patiënten antibiotica.

Vooral het breedspectrummiddel amoxicilline is populair. 28 procent van de patiënten kreeg het voorgeschreven. Als er sprake is van een longontsteking wordt echter erg vaak het langdurig werkende middel moxifloxacine ingezet. Vier procent van de Belgische patiënten krijgt het, tegenover gemiddeld 0,3 procent in heel Europa.

Voor het voorschrijven van pre-operatieve antibiotica scoort België gemiddeld goed, al is ook hier sterke variatie tussen ziekenhuizen, van 3 tot 90 procent. België scoort ook goed voor het vermelden van de reden van antibioticagebruik, al worden stopzettings- of herzieningsdatums veel te weinig vermeld. Het percentage ligt op 35 procent, terwijl dat volgens een BAPCOC-actieplan 90 procent zou moeten zijn.

"Deze survey toont aan dat er een grote variatie bestaat tussen de ziekenhuizen, waarbij sommige instellingen het uitstekend doen, maar anderen duidelijk te kort schieten op het vlak van antibioticabeleid", besluit Goossens, die geen namen noemde. "Dit is jammer aangezien de federale overheid jaarlijks een bedrag toekent aan ziekenhuizen om te investeren in een goed antibioticumbeleid."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234