Zaterdag 25/05/2019

Wetenschap

Zeedieren veroorzaakten grote klimaatverandering

Zeebodem Beeld RV

Belgische wetenschappers hebben ontdekt dat de eerste dieren op aarde een broeikaseffect veroorzaakten 520 miljoen jaar geleden.

Omstreeks 540 miljoen jaar geleden verschenen de eerste meercellige dieren op aarde. Ze leefden op de bodem van de zee, en een aantal van deze nieuwkomers begon meteen ook in de zeebodem te graven op zoek naar voedsel en bescherming.

Wetenschappers van de VUB en UAntwerpen hebben, in samenwerking met collega's van de universiteiten van Leeds en Exeter in het Verenigd Koninkrijk, ontdekt dat deze graafrevolutie tot een echte klimaatverandering heeft geleid. De eerste dieren zorgden dus voor een omwenteling in het functioneren van de zeebodem, wat vervolgens grote gevolgen had voor de aarde in zijn geheel. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Kleine dieren met grote effecten

"We wisten al dat de aarde 520 miljoen jaar geleden opwarmde, maar we realiseerden ons niet dat die opwarming veroorzaakt werd door het ontstaan van de dieren", zegt dr. Sebastiaan van de Velde, die over de kwestie onlangs zijn doctoraat verdedigde aan de VUB. 

"De eerste dieren waren kleine, primitieve bodembewoners, maar een cruciaal inzicht was dat ze een verbazend groot effect hadden op de chemie van de zeebodem, en daardoor op het klimaat. Het graafwerk van de eerste dieren zorgde voor een verbeterde afbraak van organisch materiaal in de zeebodem. Daardoor daalde het zuurstofgehalte en steeg de concentratie van koolstofdioxide op aarde sterk, zodat een broeikaseffect ontstond en het klimaat fundamenteel veranderde. De aarde werd vanaf 520 miljoen jaar geleden een warme en zuurstofarme planeet, en dat gedurende minstens 100 miljoen jaar.", aldus van de Velde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.