Woensdag 05/08/2020

Vraag van de week

Word je sneller dronken als de zon op je schijnt?

Beeld Thinkstock

Iedereen weet: met ­alcohol is het altijd oppassen, maar zeker ­wanneer de zon schijnt. Het idee is toch dat die twee pintjes op een zonnig ­terras harder ­aankomen dan diezelfde twee glazen aan de toog in putje ­winter. Maar word je echt sneller dronken met de zon op je bol?

Het antwoord van toxicoloog Christophe Stove (UGent) laat zich samenvatten in vier letters: neen. “Dronkenschap heeft te maken met de hoeveelheid alcohol in je bloed. Er is geen enkele reden denkbaar waarom het glas bier dat je drinkt op een zomers terras je sneller dronken zou maken dan dat pintje dat je drinkt in je huiskamer voor de tv”, zegt hij.

Maar wanneer een pintje een pintje blijft, ongeacht waar en wanneer je het drinkt, hoe komt het dan dat het de ene keer aanvoelt alsof je een limonade gedronken hebt en de andere keer alsof je enkele wodka’s ad fundum achterover hebt geslagen? De mythe dat je in een zomerse setting sneller boven je theewater geraakt, moet toch ergens vandaan komen?

Tom Bart van het Nederlandse onderzoeksbureau Jellinek, gespecialiseerd in verslaving, heeft er in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad wel een idee over. Door warmte neemt volgens Bart de bloedtoevoer in de bloedvaten toe. “Op die manier wordt alcohol sneller verspreid door je hele lichaam. Dat kan ervoor zorgen dat mensen het effect van alcohol eerder voelen. Maar dat is vooral psychologisch.”

Lege maag

En toch kan het zijn dat je je het niet per se inbeeldt dat je sneller dronken wordt, zegt Stove. Maar dat heeft dan alles te maken met de randvoorwaarden, en niet met de combo alcohol en zon an sich. “Alcohol die in de zon geconsumeerd wordt, is vaak in de vorm van een aperitief. Voorafgaand aan het eten dus. Op een lege maag wordt alcohol sneller opgenomen in het bloed dan wanneer je exact diezelfde hoeveelheid zou drinken tijdens een copieuze maaltijd.”

Het is iets wat iedere student weet: wie stevig in de drank wil vliegen, legt maar beter eerst een fond. Zo niet, dan kan het licht veel sneller uitgaan dan gehoopt. Of met Stove gezegd: “Twee glazen als aperitief op een lege maag veroorzaken een hoger alcoholpercentage in het bloed dan diezelfde twee glazen wijn tijdens het eten. Dat maakt dat je ook sneller je piek bereikt.”

Bovendien kan het weleens zijn dat het warme weer extra dorstig maakt, stipt de Gentse professor aan, en je geneigd bent om meer en sneller te drinken dan wanneer je rustig op de bank hangt. Het spreekt voor zich dat je zo sneller dronken wordt en in die zin is het dus effectief oppassen met zon en alcohol. Maar dat heb je dan wel zelf in de hand.

Nog een vraag die af en toe opduikt: is het ongezond om alcohol te drinken in volle zon? Volgens Marjan Heuving van het Nederlandse Trimbos Instituut kun je door drinken in de zon wel last krijgen van een zwaardere kater omdat je sneller uitdroogt. Een beetje zoals je in de winter moet uitkijken voor onderkoeling, wanneer je te veel gedronken hebt.

Maar bovenal is de regel: doseer, zegt professor Stove. “Van alcohol is geweten dat het het risico op kanker in de maag, darmen slokdarm, lever enzovoort verhoogt. Zon doet hetzelfde met huidkanker. Doe dus beide vooral met mate.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234