Zaterdag 24/08/2019

Wist je dit al over linkshandig zijn?

Beeld THINKSTOCK

Ooit werd gedacht dat linkshandigen één voor één een pact gesloten hadden met de duivel. Hieruit ontstond zelfs het woord sinister, afgeleid van het Latijnse 'sinistra', wat 'aan/van de linkerkant' betekent. Kwaadaardig of niet, speciaal is linkshandigheid in ieder geval. Waarom niet iedereen een dominante rechterhand heeft, ontdek je hier.

Sinds het ontstaan van de mensheid maakt ruim 10 procent van ons dominant gebruik van zijn linkerhand, mannen iets vaker dan vrouwen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sommige neanderthalers linkshandig waren.

Brein
Lange tijd werd geloofd dat linkshandigen hersenen hadden die anders geprogrammeerd waren. Hoewel we nu al heel wat wijzer zijn, is het wel effectief zo dat een kleine minderheid afwijkt. De meeste mensen (naar schatting 75 tot 90 procent) maken gebruik van hun linker hersenhelft om te spreken en taal te begrijpen. Omdat het gebruiken van je dominante hand evenveel hersenkracht vraagt, werd lang gedacht dat je rechter hersenhelft dus wel moest instaan voor die fijne motoriek, waardoor de meeste mensen rechtshandig zijn.

Hoewel de theorie aanlokkelijk klinkt, zit er een kink in de kabel. Slechts 30 procent van linkshandigen heeft een omgekeerde hersenlateralisatie of helemaal geen dominante kant. Ruim 70 procent gebruikt dus net zo goed de linker hersenhelft voor taal.

Genen
Een tweede belangrijke factor is zonder twijfel de genen. Net als grootte, lichaamstype en roodharig zijn, kan ook linkshandigheid doorgegeven worden van generatie op generatie. Wanneer alletwee je ouders linkshandig zijn, is er 26 procent kans dat ook jij dominant gebruik zal maken van je linkerhand, wat meer dan dubbel zoveel is als de normale kans.

Wetenschappers vermoeden bovendien dat de voorkeur voor één van beide handen al ontstaat in de baarmoeder. Prematuurtjes zouden vaker linkshandig zijn en ook ultrasone scans zouden de kansen verhogen. Wat al deze hypothesen eigenlijk bewijzen, is dat voorlopig nog niemand perfect kan verklaren waarom linkshandigheid bestaat.

Voor- en nadelen
Helaas zijn er enkele nadelen verbonden aan linkshandig zijn. Zo loop je een groter risico op schizofrenie, dyslexie én ADHD. Bovendien staan 'lefties' berucht om hun agressiever karakter. Aan de andere kant zouden ze minder vatbaar zijn voor maagzweren en artrose.

Verder zijn er ook bewijzen genoeg om te stellen dat linkshandigen gezegend zijn met een grotere creativiteit. Een onevenredig aantal grote schilders was linkshandig. Je zou ook bijna moeten geloven dat een dominante linkerhand de weg naar het Witte Huis een stuk gemakkelijker maakt. Wist je bijvoorbeeld dat 4 van de laatste 7 Amerikaanse presidenten linkshandig waren/zijn? Zowel Obama, Clinton, Bush senior als Gerald Ford staan bekend als 'lefties'.

Ook op sportief vlak doen linkshandigen het zeker niet slecht, vooral bij gevechtssporten als boksen. Wie goed is met zijn linkerhand heeft namelijk een groot voordeel ten opzichte van rechtshandige tegenstanders die zich in veel gevallen alleen nog maar hebben moeten verdedigen tegen andere rechtshandigen. Hierdoor zijn ze ontzettend gevoelig voor een linkse knaller.

Onaangepast
Hoewel we al lang weten dat linkshandigen geen satanskinderen zijn, is de wereld toch nog steeds opvallend onaangepast. Ontelbaar veel alledaagse gebruiksvoorwerpen worden nog steeds uitsluitend voor rechtshandigen ontworpen. Gelukkig hebben ze hun eigen feestdag (13 augustus) om te vieren dat ze lichtjes anders zijn en kunnen ze (online) terecht in gespecialiseerde winkels.

De weetjes werden verzameld door Head Squeeze en levendig verteld door James May.

Beeld THINKSTOCK
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden