Vrijdag 09/06/2023

Winterweer

Winterweer: eerste huizen lopen onder water

Wilrijk. Beeld BELGA
Wilrijk.Beeld BELGA

Vooral de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen kampen met wateroverlast. In Merchtem en Londerzeel blijft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en is de toestand nog steeds kritiek. In Lebbeke en Buggenhout is het plan niet langer van kracht. Een crèche in Wilrijk werd deze namiddag ontruimd. De avondspits verliep al bij al normaal.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is de situatie het ergst in Merchtem en Londerzeel, waar de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd is.

In Merchtem verwachten ze dat het water nog tot 21 uur kan stijgen. Dat zegt burgemeester Eddie De Block aan 'VTM Nieuws'. Bovendien komt er nog meer regen aan. "Als dit nog blijft duren, denk ik dat we een lange nacht tegemoetgaan", zegt de Block. "Ik vrees het ergste voor Steenhuffel. We doen ondertussen ons best om het water uit Merchtem-centrum te houden, met zandzakjes. Zo kunnen we vermijden dat het water in de woningen zou lopen."

In Londerzeel kwam de veiligheidscel om 14 uur samen om de situatie te evalueren. In de wijk Berg staat het water bijzonder hoog en wordt geprobeerd woningen te vrijwaren met zandzakken en door water weg te pompen. Op tal van plaatsen zijn delen van straten afgesloten. In de Polderstraat liep al een kelder onder water.

"We zijn momenteel met man en macht aan het proberen het tij te doen keren. Alle brandweerploegen van Londerzeel zijn opgevorderd en we hebben ook bijstand gekregen van het korps van Zaventem om op bepaalde plaatsen water weg te pompen en sleuven te graven zodat het water sneller in de bufferbekkens stroomt. Deze bekkens zijn echter al zo goed als verzadigd", aldus burgemeester Nadia Sminate.

De smeltende sneeuw en de aanhoudende regen zorgen op verschillende plaatsen in het land voor wateroverlast. Beeld BELGA
De smeltende sneeuw en de aanhoudende regen zorgen op verschillende plaatsen in het land voor wateroverlast.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De brandweer van de zone West-Brabant kreeg al een honderdtal oproepen voor ondergelopen kelders en om straten die onderliepen door regen en sneeuwval. Volgens brandweerwoordvoerder Alain Habils zijn de problemen verspreid over de gemeenten Asse, Londerzeel, Dilbeek, Merchtem, Grimbergen, Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos.

Op verschillende plaatsen hebben beken het alarmpeil bereikt. Dat is het geval met de Maalbeek in Wemmel en Grimbergen. In Sint-Pieters-Leeuw dreigen er problemen met de Zuunbeek, in Lennik met de Maalbeek, in Opwijk met de Vondelbeek en in Ternat met de Steenvoorde- en Hunselbeek. Alle betrokken gemeentebesturen hebben inmiddels maatregelen genomen.

Ook in de Leuvense regio is er hinder. De Leuvense brandweer moest een 50-tal interventies uitvoeren in Boortmeerbeek, Kampenhout en Kessel-Lo. Wat de wateroverlast betreft, was Kampenhout het zwaarst getroffen. Diverse straten liepen er onder water. In Leuven stonden de Wijgmaalsesteenweg, Schapenstraat, Egenhovenweg, Panoramalaan en Nieuwe Mechelsesteenweg ter hoogte van de afrit van de E314 blank. Het verkeer werd op enkele plaatsen, zoals in de Kortrijksestraat, ook gehinderd door omgevallen bomen.

Elders in het arrondissement Leuven waren er op dat vlak nauwelijks problemen. De brandweerkorpsen moesten her en der wel ingrijpen om daken te stutten of bomen van de weg te halen.

In Aarschot liep vanmiddag de parking aan de achterzijde van het station onder water, door wateroverlast op de rijweg. Elders ondervonden scholen hinder van het winterweer. In Baal (Tremelo) zakte het dak in van een magazijn. Ook een aantal scholen ondervond hinder van het winterweer. Het atheneum D'Hek in Landen bijvoorbeeld schrapte de namiddaglessen.

De afvalintercommunale EcoWerf meldt dat ook de afvalophaling flink gehinderd werd door de weersomstandigheden. Dat was het geval in Bierbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Tielt-Winge en Tienen.

Oost-Vlaanderen

De hinder door de hevige regenval blijft intussen voor problemen zorgen in Oost-Vlaanderen, melden de gemeentebesturen en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Lebbeke en Buggenhout hadden de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan afgekondigd omdat verschillende straten blank stonden. De toestand is nu gestabiliseerd maar de brandweer blijft waakzaam. Verschillende straten zijn nog afgesloten voor het verkeer. Er worden zandzakjes uitgedeeld, maar voorlopig zijn er geen meldingen van ondergelopen woningen. In Lebbeke is er nog wateroverlast in enkele woningen aan de Klein Antwerpenstraat en ook aan de Brusselsesteenweg worden huizen bedreigd.

Verder wordt er wateroverlast gemeld in onder andere Aalst, Erpe-Mere, Melsele, Temse, Berlare, Assenede, Sint-Gillis-Waas en Beveren. Na de Molenbeek in Massemen en de Bierbeek in Bazel is nu ook het alarmpeil van de Moervaart in Sinaai bereikt. Op vier andere plaatsen in Oost-Vlaanderen is het waakpeil overschreden, maar er worden nog geen kritieke overstromingen gemeld.

Omdat het blijft regenen, wordt verwacht dat in het Denderbekken en het Beneden-Scheldebekken de waterpeilen zullen blijven stijgen, maar er worden nog geen ondergelopen woningen voorspeld.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Antwerpen

De Antwerpse brandweer kreeg al zowat 90 oproepen voor wateroverlast te verwerken, maar de hinder zou zich grotendeels beperken tot enkele straten die blank staan. Onder meer de Atomiumlaan, Vierseizoenenlaan en Boomsesteenweg in Wilrijk moesten tijdelijk afgesloten worden. Hier en daar moest er ook een kelder leeggepompt worden.

Een huis in de Pierenbergstraat is onbewoonbaar verklaard. Kinderopvang 't Kruimeltje in de Vierseizoenenlaan in Wilrijk werd vanmiddag ontruimd door wateroverlast. Het water stond in de inkomhal. "Het probleem is niet zozeer het water dat in het kinderdagverlbijf binnenloopt, maar vooral dat de ouders met hun auto niet tot in de straat geraken", klonk het.

In de Mechelse regio zorgde de hevige regen van vanmorgen voor heel wat problemen. Brandweerzone Rivierenland rukte deze voormiddag al massaal uit en heeft zijn handen meer dan vol. Het kreeg al meer dan 300 oproepen binnen. De brandweermannen moesten voornamelijk uitrukken voor straten die blank kwamen te staan. Ze moesten onder meer rioolputjes vrijmaken, kelders leegpompen en zandzakjes uitdelen.

Op de A12 in Willebroek en Puurs werden op vraag van de brandweer rijvakken afgesloten en tot slot had de brandweer ook in Lier zijn handen vol. Naast het vrijmaken van rioolputjes moest ze ook het water in haar eigen straat gaan wegpompen. Het waterpeil was er zodanig gestegen en moest weggepompt worden zodat ze weer kon uitrukken om de interventies af te werken.

In Duffel moest de Hondiuslaan ter hoogte van de spoorwegtunnel worden afgesloten voor het verkeer. Het water stond er met momenten zo'n zeventig centimeter hoog. Enkele auto's probeerden er nog door te rijden, maar kwamen vast te zitten. Wat verder, in de Hermansstraat en de Geleweg deelde de brandweer zandzakjes uit. Daar dreigde het water bij de mensen binnen te stromen.

Door de wateroverlast ter hoogte van Duffel waren er vrijdagavond ook flinke vertragingen op de spoorlijn Antwerpen-Brussel. Die konden oplopen tot zelfs iets meer dan een uur, zo viel op de website van de NMBS te lezen. Er werden ook treinen afgeschaft. Lijn 25 is door wateroverlast ter hoogte van Duffel buiten dienst tussen Duffel en Mechelen-Nekkerspoel, vermoedelijk nog tot zondagavond. Op lijn 27 moeten de treinbestuurders om veiligheidsredenen dan weer een snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur aanhouden over een afstand van 2 kilometer op het grondgebied van Duffel. Op die laatste lijn wordt de situatie nog altijd uur per uur geëvalueerd.

Vrachtwagens staan vast in Remouchamps. Beeld BELGA
Vrachtwagens staan vast in Remouchamps.Beeld BELGA

Avondspits

In Vlaanderen ziet het plaatje er vanavond niet anders uit dan tijdens een gewone vrijdagavond. Op de Antwerpse en Brusselse ring staan de gebruikelijke files. Her en der op gewestwegen is er wel sprake van wateroverlast, aldus woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

De ochtendspits verliep op de Vlaamse snelwegen dan weer "ongewoon", met op een bepaald moment 200 kilometer file. Dat was te wijten aan watergladheid, een aantal ongevallen (onder meer op de E313 in Wommelgem) en winterse toestanden in de provincie Vlaams-Brabant.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

undefined

undefined

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Wallonië

In Wallonië was de overlast vanmiddag zo ernstig dat de alarmfase op de weg werd afgekondigd. Vrachtwagens langer dan 13 meter mogen niet rijden op de E25 tussen de verkeerswisselaar van Loncin en Massul, en dat in beide richtingen. De alarmfase wordt nog zeker tot 20 uur aangehouden. Dat meldt het regionale crisiscentrum.

"Het doel van deze maatregel is om de veiligheid van de autobestuurders en vrachtwagenchauffeurs maximaal te verzekeren, het strooien te vergemakkelijken en het verkeer op de regionale wegen te houden", zo staat in de mededeling.

Vanmorgen was er zware verkeershinder op verschillende plaatsen in Wallonië. Enkele strooiwagens werden daardoor geblokkeerd, vaak door vrachtwagens die in schaar stonden of vastzaten op plaatsen waar het door de sneeuw moeilijk rijden was.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234