Zondag 05/02/2023

Groene energie

Wim Delvoye vecht tegen 'windmolenmaffia'

Wim Delvoye Beeld RV
Wim DelvoyeBeeld RV

Kunstenaar Wim Delvoye heeft beroep aangetekend tegen de vergunning die energiecoöperatieve EnerGent en Eneco onlangs kregen om twee windturbines te bouwen langs de E40 in Melle. Delvoye, wiens kasteeldomein naast het vergunde terrein ligt, zegt dat hij zich verdedigt tegen 'maffiapraktijken'.

JEROEN DE PRETER

Burgers uit Gent en omstreken die samen investeren in twee windmolens. Dat is, kort samengevat, het verhaal van de energiecoöperatieve EnerGent. Na een lange procedureslag kreeg de coöperatie eind oktober een vergunning om samen met energieproducent Eneco twee windturbines van 186 meter hoogte te bouwen langs de E40 in Melle. De bouwwerken zouden volgend jaar starten, al moet eerst nog een juridische horde overwonnen worden.

Tegen de vergunning is zopas beroep aangetekend door Wim Delvoye, kunstenaar en eigenaar van een domein dat naast de vergunde plek is gelegen. "Ik verdedig mij tegen maffiapraktijken." Delvoye is ervan overtuigd dat de waarde van zijn domein door de twee windturbines zal verkleinen. Hij zegt te spreken namens een vijftigtal andere bewoners, die tegen het project gekant zouden zijn, maar niet over voldoende middelen beschikken voor een juridische procedure.

Sculpturenpark

De kunstenaar voert nog aan dat ook de gemeente Melle tegen het project was. "Dat ze daar inmiddels hun kar hebben gekeerd, heeft alleen maar te maken met de vergoedingen die zijn beloofd", zegt Delvoye. "De gemeente verdient zelf geld aan die molens. Daar maken ze geen geheim van, maar het is niet omdat je je in het openbaar bezondigt aan omkoping dat het geen omkoping meer is." (zie inzet)

Delvoye gewaagt van een samenzwering tussen de gemeente, de provincie Oost-Vlaanderen, de energieproducenten en de ambtenaren van het Agentschap Natuur en Bos. "Zij beweren in naam van het milieu te opereren, maar dat is een leugen. In werkelijkheid gaat het hier alleen maar over het geld dat ze aan die windmolens verdienen. Bovendien zijn de instanties die hier de vergunningen moeten verlenen zowel rechter als belanghebbende. Zoiets kan toch niet?"

Delvoye verbergt niet dat zijn grote onvrede te maken heeft met een ander dossier. De kunstenaar ijvert al jaren voor een sculpturenpark op zijn domein. "Maar mijn plannen zijn altijd gedwarsboomd, niet het minst door het Agentschap Natuur en Bos. Dezelfde ambtenaren die mij de bak in willen draaien omdat ik in natuurgebied een betonnen sokkel wil plaatsen, hebben er geen probleem mee dat hier twee gigantische windmolens komen staan. Ik heb nooit echt begrepen waarom ik hier zo gedwarsboomd ben. Nu wel. Ze wilden me hier verjagen, zodat ze hier ongestoord de premies voor hun windmolens konden opstrijken."

Intuïtief

Bij EnerGEnt zijn ze uiteraard niet blij met Delvoyes verzet. "Ik vraag me af of Delvoye niet gelooft in klimaatverandering," zegt EnerGent-voorzitter John Vandaele. "Als we niks doen staat Melle over tachtig jaar onder water. Overstroming is, ook voor de waarde van zijn domein, toch van een andere orde dan visuele pollutie voor zijn kasteel. Er bestaat trouwens geen systematisch onderzoek naar waardevermindering van onroerend goed door de nabijheid van windmolens. Het is dus allemaal intuïtief."

"We hebben Wim Delvoye meermaals gevraagd om met ons te praten. We hebben hem ook uitgenodigd om mee te investeren, zodat hij er niet alleen de lasten van heeft, maar ook de lusten. We hopen nog altijd met hem te kunnen spreken: ik zie het als burgercoöperatie als onze plicht zoveel mogelijk mensen te betrekken." Delvoye bevestigt dat hij een uitnodiging kreeg om mee in het project te stappen. "Maar ik participeer niet in projecten waarin ik niet geloof. En bij mijn weten kun je mensen niet verplichten om te investeren in risicovolle beleggingen."

Delvoye heeft al zijn hoop gesteld op de Raad voor Vergunningsbetwistingen. "Ik kan alleen maar hopen dat dit rechtscollege wél in staat is om objectief naar deze zaak te kijken." Uitspraak verwacht in februari.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234