Vrijdag 24/05/2019

Facebook

Wil je je Facebook-profiel verwijderen? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan

Beeld AFP

#DeleteFacebook? Zo makkelijk kom je niet van je Facebookprofiel af, zo blijkt. De deleteknop van Mark Zuckerberg zit goed verstopt. En dan nog duurt het tot 90 dagen vooraleer je foto's, likes en vriendenlijsten van het net zijn verdwenen. 

#DeleteFacebook. Met die hashtag keren dezer dagen honderden Facebookgebruikers hun ooit zo geliefde sociale netwerk de rug toe. Ze roepen zoveel mogelijk surfers op om hetzelfde te doen nadat Mark Zuckerberg afgelopen weekend onder vuur kwam liggen in het schandaal rond Cambridge Analytica (+), dat persoonlijke informatie van 50 miljoen Facebookgebruikers gebruikte om kiezersprofielen voor de campagne van Donald Trump te maken. Delete Facebook, allemaal goed en wel, maar je eigen gegevens, foto's van jaren ver en posts effectief en voorgoed offline halen? Het blijkt een calvarietocht. 

Deactiveren

Zuckerberg houdt er immers niet van dat iemand zijn netwerk verlaat. De verwijderknop staat bijzonder goed verborgen. De optie om je account te deactiveren is vlotter terug te vinden bij de algemene instellingen. Maar dan blijft je naam wel 'zweven', in de vriendenlijsten van anderen, bijvoorbeeld.

Via het helpcentrum of de link facebook.com/help/delete_account kan het wel. Al vermeldt Zuckerberg er fijntjes bij dat het "tot 90 dagen kan duren vanaf de start van het verwijderproces voordat alle dingen die je hebt geplaatst, zijn verwijderd." Je hebt wel 14 dagen 'bedenktijd'. Log je in die periode één keer in op Facebook – ook via bijvoorbeeld nieuwswebsites of Spotify – dan wordt je profiel weer geactiveerd.

Wie dacht het sociale netwerk zo voorgoed te hebben verlaten, heeft het fout. Eens op het internet, altijd op het internet. Wie logt immers niet in op nieuwswebsites via zijn Facebook-profiel? En wie gebruikt Spotify niet via zijn account op Facebook? En Instagram, Tinder, Amazon, Pinterest ... Juist. En zo hebben ook díé apps tal van gegevens – naam, profielfoto's, likes ... – over jou verzameld. Allemaal hebben ze een 'digitaal profiel' en dat gaan ze niet zomaar in de vuilnisbak kieperen nu jij je Facebook-account hebt verwijderd. Een oplossing is alvast om de app niet langer toe te staan gegevens van Facebook te halen en de connectie – weliswaar handmatig – te verbreken. Via de instellingen krijg je vrij snel een overzicht van alle apps waarmee jouw Facebook-account is verbonden. Van elke app afzonderlijk is het mogelijk om de privacyinstellingen aan te passen.

GDPR

Vanaf 25 mei is het met de nieuwe GDPR, de nieuwe Europese wet rond privacy, bovendien mogelijk om helemaal 'vergeten' te worden op het internet. "Dan kan je aan Facebook vragen om foto's van jou die nog ergens circuleren, te verwijderen", klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld). "Zij hebben vanaf dan de plicht om die te verwijderen: dat is 'the right to be forgotten'. Wil Facebook dat niet doen, dan kan je klacht indienen bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (de hervormde privacycommissie, red.). Weigeren zij medewerking, dat kunnen ze een boete van vier procent van hun omzet opgelegd krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.