Donderdag 27/01/2022

Media

Wie hier digitaal films, series en muziek koopt, kan daar binnenkort ook in het buitenland aan

De cast van de succesvolle Netflix-serie 'Orange is the new black'. Beeld rv
De cast van de succesvolle Netflix-serie 'Orange is the new black'.Beeld rv

Wie in eigen land online films of tv-series koopt, over een digitaal televisieabonnement beschikt of naar gestreamde muziek luistert, zal vanaf 2017 ook in het buitenland toegang hebben tot die digitale content. Dat staat in een nieuw voorstel van de Europese Commissie. Het past in het voornemen om de fragmentering van de Europese digitale markt ongedaan te maken.

Redactie

Het gebeurt volgens de Commissie nog al te vaak dat wie op een legale manier een digitaal product koopt of huurt, of zich op een dienst abonneert, daar geen gebruik van kan maken in het buitenland. Zo kan een Vlaamse Netflix-abonnee in Frankrijk maar de films bekijken die aan de Franse abonnees worden aangeboden. Reist diezelfde abonnee naar Polen, dan kan hij daar geen films bekijken via Netflix. Het bedrijf is er namelijk niet actief.

Aan dat ongemak stelt de Commissie nu paal en perk door het principe van de 'grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten' in het leven te roepen, een nieuw recht voor consumenten. "Mensen wonen thuis, maar zijn soms dagen, weken, maanden in het buitenland. Wij willen verzekeren dat ze hun digitale rechten daar kunnen afdwingen zoals ze dat thuis kunnen", zei commissaris Günther Oettinger tijdens een persconferentie. Volgens Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor de digitale eengemaakte markt, kan het voorstel tippen aan de afschaffing van de roamingtarieven. "De mensen zullen onmiddellijk het verschil voelen. We komen een stap dichter bij een digitale markt zonder grenzen."

Hoe een 'race to the bottom' vermijden

De Commissie hoopt dat haar voorstel snel kan worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement, zodat het net als de afschaffing van de roamingkosten in 2017 van kracht kan worden.

Om tegemoet te komen aan de kritiek van de audiovisuele industrie dat de consument een 'race to the bottom' zal creëren door op zoek te gaan naar de goedkoopste aanbieder - denk aan een digitaal abonnement op het voetbal van de Engelse Premier League in bijvoorbeeld Malta in plaats van in Engeland zelf - wil de Commissie enkel de content meeneembaar maken die aangekocht wordt in het land waar de klant zijn vaste verblijfplaats heeft. Wie met andere woorden in een andere EU-lidstaat zijn slag denkt te kunnen slaan, zal nog steeds riskeren in eigen land zijn product niet te kunnen gebruiken.

Eurocommissarissen Günther Oettinger, Andrus Ansip en Vera Jourova. Beeld EPA
Eurocommissarissen Günther Oettinger, Andrus Ansip en Vera Jourova.Beeld EPA

Aantrekkelijker

Haar klanten toegang bieden in het buitenland zou de audiovisuele sector amper geld mogen kosten, argumenteert de Commissie. Ze gaat er van uit dat de mogelijkheid om online content ook over de landsgrenzen heen te gebruiken net voor extra klanten zal zorgen. "Deze producten en diensten zullen er aantrekkelijker door worden", luidt het. Van de licenties hoeven de providers zich niets aan te trekken. Omdat de meeneembaarheid per definitie slechts tijdelijk is, zullen er geen bijkomende licentieovereenkomsten afgesloten moeten worden.

Het voorstel van de Commissie maakt deel uit van een breder actieplan dat het Europees kader voor auteursrechten moet moderniseren. Ze kondigt onder meer uitzonderingen op het auteursrecht aan - bijvoorbeeld om blinden en slechtzienden betere toegang tot beschermde werken te geven - en zal nagaan of de wetgeving met betrekking tot de afbeelding van auteursrechtelijk beschermde gebouwen en beeldhouwwerken (de 'panoramavrijheid') verduidelijkt moet worden.

Het voorstel voor de grensoverschrijdende portabiliteit wordt meteen aan de Raad (de instelling waarin de lidstaten zetelen, nvdr) en het parlement overgemaakt, de andere voorstellen zullen in de loop van de komende zes maanden worden gepresenteerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234