Zaterdag 25/01/2020

Update

WHO: "Ebola wereldwijde bedreiging voor gezondheid"

Beeld PHOTO_NEWS

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de ebola-uitbraak in het westen van Afrika een "internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid". De organisatie kan nu wereldwijd voorschriften opleggen om de epidemie terug te dringen. Dat heeft de WHO vandaag in Genève bekendgemaakt.

De verspreiding van de dodelijke ziekte is een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid en een gecoördineerde reactie is nodig om te voorkomen dat het zich naar andere landen verspreidt.

"Zeer ernstig"
De mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de ziekte zijn "zeer ernstig" door de besmettelijkheid van dit virus. Toch zegt de WHO ook dat er geen algemeen reis- en handelsverbod moet worden ingesteld in West-Afrika. Wel moeten alle landen waar de ziekte van mens op mens is overgedragen, de noodtoestand afkondigen.

De afgelopen twee dagen vergaderden experts van het comité voor noodsituaties van de organisatie over de uitbraak die in West-Afrika al bijna 1.000 mensen het leven heeft gekost. Volgens secretaris-generaal Margaret Chan van de WHO zijn alle aanbevelingen van het comité één-op-één overgenomen.

Door het uitroepen van de noodtoestand door de WHO kunnen wereldwijd bindende gezondheidsmaatregelen worden afgekondigd in de strijd tegen de ziekte. De WHO kan nu onder meer quarantainemaatregelen nemen, zoals de sluiting van de grenzen en beperkingen in het internationaal reizigersverkeer. "Alle maatregelen zijn erop gericht een internationale verspreiding te voorkomen", aldus Chan. "Een gecoördineerd internationaal antwoord is essentieel om de ebola-epidemie in te perken."

Grenscontrole
Getroffen landen zouden volgens de WHO alle mensen die de grens over willen, moeten controleren op ebola. Die controle moet minstens bestaan uit het invullen van een vragenlijst en het nemen van de temperatuur. Mensen die ebola hebben gehad, mogen pas reizen als twee tests met daartussen minstens 48 uur hebben uitgewezen dat ze de ziekte niet langer onder de leden hebben. Mensen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten, zouden 21 dagen niet mogen reizen.

Landen waar ebolagevallen zijn geconstateerd, moeten overwegen grote bijeenkomsten te schrappen totdat de uitbraak voorbij is. Het begraven van eboladoden moet door goed getraind personeel worden gedaan. Vervoer van lichamen van het ene naar het andere land moet worden verboden, behalve als het onder voldoende veiligheidsmaatregelen gebeurt, verordonneerde de WHO vandaag. De WHO heeft geen algemeen vliegverbod van en naar West-Afrika uitgeroepen.

Europees commissaris voor Gezondheid Tonio Borg verklaarde vandaag nog dat de kans dat ebola de Europese Unie zal treffen zeer klein is. "Dat komt omdat relatief weinig mensen die naar de EU reizen riskeren met het virus besmet te zijn en omdat het virus zich enkel verspreidt via direct contact met het lichaamsvocht van een ebolapatiënt", legt hij uit. "Het is bovendien belangrijk om te weten dat de EU zeer hoge veiligheidsvoorschriften heeft. Indien ebola toch naar Europa zou komen, zijn we voorbereid om het virus te bestrijden." Borg roept nog op tot solidariteit in de strijd tegen de ziekte en verklaart nog dat hij er vertrouwen in heeft dat de epidemie "met succes zal worden uitgeroeid".

Grootste epidemie ooit
Volgens Chan is de epidemie, die sinds het begin van het jaar al bijna duizend doden heeft gemaakt, de grootste, ergste en meest complexe epidemie in vier decennia. Het dodental staat volgens WHO-tellingen officieel nog op 932. Meer dan 1.700 mensen zijn besmet sinds de ziekte dit voorjaar de kop opstak.

De landen die getroffen zijn door de epidemie (Liberia, Sierra Leone, Guinée en Nigeria) kunnen het virus niet alleen bestrijden, aldus de directeur-generaal nog, die de internationale gemeenschap oproept hen de nodige hulp te bieden.

Chan verklaart nog dat de Wereldgezondheidsorganisatie niet verwacht dat het virus zich buiten Afrika zal verspreiden, maar dat ze wel wil dat de landen wereldwijd de waakzaamheid verhogen. De landen moeten zich bovendien klaarmaken om mogelijke ebolagevallen te verzorgen en om de evacuatie van hun burgers, en in het bijzonder het medisch personeel, die in aanraking zijn gekomen met het virus, te vergemakkelijken.

Ze verklaarde ook dat de landen reizigers in de luchthavens moeten screenen en dat mensen die in direct contact kwamen met ebolapatiënten drie weken lang het land niet mogen verlaten. De WHO stelde ook dat de getroffen landen de noodtoestand zouden moeten uitroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234