Sterrenkunde
Wetenschappers geven hoop op: kans op leven op planeet Proxima b is onbestaand
Even leek het erop dat er misschien leven mogelijk was op een planeet die rond de dichtstbijzijnde ster draait. Maar daar kan een streep doorheen, zeggen Amerikaanse wetenschappers nu. De kans op leven op de planeet Proxima b is nihil.
Proxima b draait rond de ster Proxima Centauri. Die staat op slechts vier lichtjaren van de aarde, maar is zo zwak en klein dat hij niet met het blote oog te zien is.
Op metingen zagen wetenschappers dat de ster op 24 maart vorig jaar een enorme zonnevlam produceerde, een magnetische uitbarsting. De explosie zorgde ervoor dat de ster in tien seconden tijd ongeveer duizend keer feller werd. De vlam zelf was tien keer zo groot als een grote vlam van onze zon. Daardoor werd de planeet blootgesteld aan vierduizend keer meer straling dan de aarde te verduren krijgt van zonnevlammen.
Lees ook: Waarom de ontdekking van Proxima b zo'n groot nieuws is
Volle laag
De planeet moet dus de volle laag hebben gekregen. "In de miljarden jaren dat de planeet bestaat, kunnen zulke vlammen de atmosfeer en oceanen hebben doen verdampen en het oppervlak hebben gesteriliseerd", aldus de onderzoekers.
De planeet is een klein beetje groter dan de aarde en heeft ongeveer dezelfde samenstelling. Bovendien zat hij in de zogeheten leefbare zone rond de ster. Dat is een gebied waar misschien vloeibaar water op het oppervlak mogelijk is. "Leefbaarheid draait om meer dan alleen op de juiste afstand van de ster staan", concluderen de wetenschappers nu.
De studie is gepubliceerd in het wetenschapsblad The Astrophysical Journal Letters.