Zondag 04/12/2022

Wetenschappers brengen verzonken stad voor Britse kust in kaart

null Beeld Southampton University
Beeld Southampton University

Groot-Brittannië blijkt zijn eigen Atlantis te hebben. Het stadje aan de oostkust van Engeland luistert naar de naam Dunwich en werd verzwolgen door het wassende water van de Noordzee. Wetenschappers zijn er echter in geslaagd om een gedetailleerde kaart te maken van de restanten op de bodem van de zee.

Koen Van De Sype

We schrijven 1200 en Dunwich is de bruisende hoofdstad van East Anglia. Haar haven kan met gemak concurreren met die van Londen. Maar het succesverhaal zou niet blijven duren, want een storm op oudejaarsavond 1286 luidde het einde in van de voorspoed.

De storm bleek de eerste van een reeks, die de monding van de Dunwich River afsloot met sediment. Daardoor ontstond een constante vloed. Het water bleef maar stijgen, waardoor het stadje uiteindelijk onder 3 tot 10 meter water kwam te liggen. De kustlijn schoof in totaal 2 kilometer naar het binnenland op. Wat restte was nog een handvol straatjes, een pub en een museum. Vandaag wonen er nog 84 mensen.

Boosdoener
Ondanks het feit dat het stadje niet diep onder water ligt, hadden wetenschappers de grootste moeite om een beeld te krijgen van de verzonken stad. Boosdoener: de slechte zichtbaarheid in het modderige water. Tot een team van wetenschappers van de universiteit van Southampton op het idee kwamen om geluidsgolven te gebruiken voor de beeldvorming.

"Het is een techniek die alleen nog maar gebruikt is voor het onderzoeken van scheepswrakken", zegt teamleider David Sear. "We gebruikten hem nu voor het eerst ook om de ruïnes van Dunwich onder water in kaart te brengen."

Gedetailleerd
Met succes, want het team kon een gedetailleerde kaart maken van hoe het stadje er moet uitgezien hebben op zijn hoogtepunt.

De blauwe lijn rechts is de kustlijn in 1250, de blauwe lijn links is die in 2012. Beeld Southampton University
De blauwe lijn rechts is de kustlijn in 1250, de blauwe lijn links is die in 2012.Beeld Southampton University

De geschiedenis van Dunwich werpt ook licht op het probleem van de opwarming van de aarde en het stijgen van de zeespiegel. Want het blijkt dus vroeger ook al gebeurd te zijn. "Zware stormen in de 13de en 14de eeuw vielen samen met een periode van klimaatwijzigingen, waarbij het warmere middeleeuwse klimaat overging in wat we nu een Kleine IJstijd noemen", aldus Sear. "Inzicht in dat proces kan ons ook meer inzicht geven in onze huidige situatie, waarin de rijzende zeespiegel heel wat mensen in de kustgebieden bedreigt."

Verzand
Dunwich werd uiteindelijk verlaten. De haven verzandde, de economie viel terug en het stadje verdween langzaam onder water. De inwoners gaven het op en trokken weg. Op een handvol na.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234