Vrijdag 23/08/2019

Wetenschap

Wetenschapper bakt zuurdesembrood met 4.500 jaar oude gist uit Egyptische potten

Foto ter illustratie. Beeld Thinkstock

Gistmicroben die zo’n 4.500 jaar in Egyptisch aardewerk verscholen zaten, zijn weer tot leven gewekt om er een echt brood mee te bakken. Het experiment van wetenschapper en gamedesigner Seamus Blackley lijkt meer dan geslaagd, al smaakte het resultaat naar verluidt niet zoals we dat anno 2019 zouden verwachten.

Blackley, één van de uitvinders van de Xbox maar ook amateur-Egyptoloog en fervent hobbybakker, kreeg met de hulp van enkele bevriende wetenschappers een staaltje gist van 4.500 jaar oud in handen. De gistcellen zaten diep begraven in de naden van Egyptische brood- en bierpotten, die bewaard worden in twee museums in Boston. De meeste van de stalen worden verder geanalyseerd, maar Blackley kon een klein staal gebruiken voor zijn experiment.

Op Twitter legt hij uit hoe hij vervolgens te werk ging. Om de gist opnieuw te activeren na een duizenden jaren lange sluimertoestand, maakte hij een startdeeg met water en oeroude graansoorten. Om het proces zo authentiek mogelijk te houden, voedde Blackley de gist met meel dat hij zelf gemalen had van gerst en eenkoren, granen die duizenden jaren geleden al gecultiveerd werden.

Na een week was het staaltje veranderd in een bubbelend goedje. “Het startdeeg rook heel anders dan de startdegen die vandaag gebruikt worden”, zegt Blackley. “De belletjes waren kleiner, maar actiever.” Daarna kon hij het mengsel met water en olie tot een brooddeeg verwerken.

Blackley fotografeerde elke stap van het bakproces. Hoewel hij enkele extra stappen moest doorlopen om de gist te steriliseren en verwerken, verkreeg hij uiteindelijk een normaal uitziend deeg. “Dit oude deeg fermenteerde en rees prachtig”, schrijft hij op Twitter.

‘Luchtig’

Uiteindelijk leverde het een brood op dat aan de buitenkant amper te onderscheiden is van een modern zuurdesembrood. De smaak en het aroma waren wél buitengewoon. “Het brood is veel zoeter en rijker dan het zuurdesembrood dat we gewoon zijn”, zegt Blackley. “De kruim is licht en luchtig, zeker voor een brood van 100 procent oude granen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden