Vrijdag 19/07/2019

Global warming

Wereldwijde CO2-uitstoot bereikt nieuw record: VN waarschuwt voor “verwoestende impact”

Beeld EPA

De concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer hebben in 2017 een nieuw hoogtepunt bereikt. Het niveau lag in minstens 3 miljoen jaar nooit hoger, zeggen VN-wetenschappers, die waarschuwen dat onze kansen om de uitstoot aan te pakken zeer snel slinken.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN is pessimistisch in haar jaarlijkse overzicht over de broeikasgassen. De uitstoot van broeikasgassen, die de drijvende kracht is achter de klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en extreem weer, blijft toenemen en er zijn geen signalen van een ommekeer. 

De concentraties van koolstofdioxide (CO2), distikstofmonoxide en methaan nemen nog toe, aldus de organisatie. Bovendien is er een herleving van CFK’s (chloorfluorkoolstofverbindingen), die nefast zijn voor het herstel van de ozonlaag. De onderzoekers zien zelfs een opmars van CFC-11, dat vroeger gebruikt werd als koelmiddel en in isolatieschuim, maar al sinds 2010 verboden is.

Honderden jaren

Vooral problematisch is de concentratie CO2, die in 2017 naar een recordhoogte van 405,5 deeltjes per miljoen (ppm) steeg, of 2,5 keer zoveel als voor de industriële revolutie. In 2016 bedroeg de concentratie 403,3 ppm. “CO2 blijft honderden jaren in de atmosfeer hangen”, zegt Elena Manaenkova van de WMO, “en zelfs langer in de oceanen.” 

De methaanconcentratie ligt zelfs 3,5 keer zo hoog als in pre-industriële tijden. De uitstoot ervan komt voornamelijk van vee, rijstvelden en olie- en gaslekken. De verdubbeling van distikstofmonoxide ten slotte is grotendeels te wijten aan de landbouw, onder andere door het gebruik van meststoffen.

Verwoestend

“De laatste keer dat de aarde een vergelijkbare concentratie van koolstofdioxide meemaakte, was 3 à 5 miljoen jaar geleden, toen de temperatuur 2 tot 3 graden hoger was en het zeepeil 10 tot 20 meter hoger dan vandaag”, zegt secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO.

“De wetenschap is duidelijk”, zegt Taalas. “Zonder een spoedige vermindering van de broeikasgassen zal de klimaatverandering een steeds verwoestender impact hebben op het leven op aarde.”

Een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN stelde dat de uitstoot van koolstofdioxide tegen 2050 nul moet zijn om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. “Het rapport toont aan dat er grondige en snelle beperkingen van de uitstoot nodig zijn in alle sectoren van de maatschappij en de economie. Het overzicht van de WMO onderstreept hoe dringend deze beperkingen zijn”, klinkt het bij het IPCC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden