Woensdag 08/12/2021

Wereldleiders willen alle drugs legaliseren

null Beeld PN
Beeld PN

Omdat het verbod op drugs weinig of geen impact heeft op de mate van druggebruik, roepen wereldleiders op een eind te maken aan de criminalisering van drugs. De Wereldcommissie voor Drugbeleid pleit er in haar jaarlijks rapport voor druggebruik en drugbezit niet langer burgerlijk of strafrechtelijk te bestraffen. In de commissie zetelen naast voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en voormalige presidenten van Zwitserland, Colombia, Mexico en Brazilië ook de Britse zakenman Richard Branson.

Gezien het aantal druggebruikers tussen 2006 en 2013 met bijna 20 procent toenam, tot 246 miljoen gebruikers wereldwijd, heeft het verbod weinig of geen impact op de mate van druggebruik, zo stelt het rapport.

Gevangenis, executies
De commissie wijst er ook op dat het drugverbod aanleiding geeft tot massale gevangenzetting en zelfs executies die in strijd zijn met het internationale recht. Daarnaast zorgt het verbod ervoor dat de verstrekkers van illegale drugs de mensenrechten schenden.

Portugal als voorbeeld
Het rapport haalt succesvolle voorbeelden van decriminaliseringsbeleid aan, met Portugal als het beste voorbeeld. Vijftien jaar geleden verving het land strafsancties wegens druggebruik door burgerstraffen en gezondheidingrepen.

Filipijnen
De commissie veroordeelt ook "de barbaarse acties" van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Die roept de bevolking op drughandelaars te executeren. Tijdens de eerste honderd dagen van zijn bewind werden meer dan 3.600 mensen gedood.

"Nadat we jarenlang de schadelijke effecten hebben aangeklaagd van de criminalisering van mensen die de samenleving geen kwaad berokkenen door drugs te gebruiken, is het tijd de aandacht te vestigen op de voordelen van een goed ontworpen en goed ingevoerd drugbeleid dat op de mensen is gericht", zei de voormalige Zwitserse president Ruth Dreifuss, voorzitter van de Global Commission on Drug Policy.

Fouten uit het verleden
"Dergelijk vernieuwend beleid is onmogelijk in te voeren als we niet eerlijk debateren over de fouten die we in het verleden hebben gemaakt door het persoonlijk gebruik of het bezit van psychoactieve middelen te criminaliseren".

Het rapport roept landen ook op een eind te maken aan terdoodveroordelingen wegens drugmisdrijven, alternatieven voor straffen in te voeren en controlemodellen op te stellen voor alle illegale drugs.

Vorige week deed het medische vakblad British Medical Journal voor het eerst een oproep tot de legalisering van alle drugs. Het blad stelde dat de zogenaamde 'War on Drugs' een mislukking was gezien het verbieden van drugs niet heeft geleid tot het indijken van vraag noch aanbod, de verslavingsgraad niet verminderde en ook de winsten voor de georganiseerde misdaad niet liet dalen. Volgens het blad veroorzaakt het verbod op de productie, de bevoorrading, het bezit en het gebruik van drugs voor niet-medische toepassingen enorm veel schade.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234