Vrijdag 30/09/2022

NieuwsEconomie

Wereldbank: economische schade door natuurverlies loopt in 2030 op tot 2,7 biljoen dollar per jaar

De berg Pedra da Gavea gezien vanuit een aangeplant regenwoud in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Bossen zijn van groot belang omdat ze het broeikasgas CO2 absorberen.  Beeld Lena Trindade / LightRocket via Getty Images
De berg Pedra da Gavea gezien vanuit een aangeplant regenwoud in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Bossen zijn van groot belang omdat ze het broeikasgas CO2 absorberen.Beeld Lena Trindade / LightRocket via Getty Images

De wereldeconomie verliest in 2030 tot 2,7 biljoen dollar per jaar als de snelle achteruitgang van ecosystemen niet wordt gestopt en als landen niet veel meer geld steken in het beschermen en herstellen van de natuur. Dat heeft de Wereldbank donderdag bekendgemaakt.

Ben van Raaij

Experts van de Wereldbank analyseren in het net gepubliceerde rapport Economic Case for Nature hoezeer vele economieën afhankelijk zijn van biodiversiteit en andere zogeheten ecosysteemdiensten. Ook brengen ze in kaart wat er gebeurt als zulke diensten zouden wegvallen. Vooral de armste landen lopen risico’s.

Volgens het Wereldbank-rapport, het eerste van de instelling in zijn soort, nadert een aantal cruciale ecosysteemdiensten de kritische drempel van totale ineenstorting. Het gaat bijvoorbeeld om de bestuiving van gewassen door wilde insecten, om mariene voedselbronnen zoals vis en om inheemse bossen.

De Wereldbank voorspelt dat 51 landen, met een totale bevolking van 1,6 miljard mensen, binnen tien jaar een gezamenlijke afkalving van hun bruto nationaal product kunnen verwachten van 10 tot 20 procent indien voor hen vitale ecosysteemdiensten grotendeels zouden wegvallen.

Lees ook

Van dodelijke hittegolven tot watertekort: de gevolgen van klimaatverandering zijn veel erger dan verwacht

Zelfs grootste doemscenario’s dreigen uit te komen. Wat kunnen we nog doen om klimaatcrisis af te wenden?

In Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië zouden de verliezen aan bnp kunnen oplopen tot 9,7 en 6,5 procent per jaar. Dit komt vooral door de afhankelijkheid van gewasbestuiving en bosproducten.

“Het draait niet alleen om biodiversiteit, maar om de economie, en het moment om er iets aan te doen is nu”, aldus milieueconoom van de Wereldbank en mede-auteur Gianni Ruta tegen persbureau Reuters. Het rapport pleit daarom voor vergroening van de economie, mede via de economische herstelpakketten voor na de coronacrisis.

Bestaanszekerheid voor honderden miljoenen mensen

Om de natuurlijke systemen waarvan honderden miljoenen mensen voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn gezond te houden, moeten natuurgebieden veel beter worden beschermd en beheerd, zowel te land als ter zee, aldus het rapport. Dat is ook van belang voor de strijd tegen de opwarming van de aarde, vanwege het vermogen van bossen, moerassen en zeeën om CO2 en andere broeikasgassen te absorberen.

De uitgaven voor natuurbescherming en -herstel moeten volgens een recent rapport van de Verenigde Naties tussen nu en 2030 minstens verdrievoudigen tot 350 miljard dollar per jaar. Tussen 2030 en 2050 moeten ze stijgen naar 536 miljard dollar per jaar. Maar politieke leiders kiezen nog te vaak voor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, voor snel economisch gewin of om hun bevolking uit de armoe te verheffen.

De VN hopen in oktober op een wereldtop over biodiversiteit in Kunming, China, te komen tot een internationaal akkoord over natuurbescherming, een soort ‘akkoord van Parijs’ over de natuur. In 2030 zou minstens 30 procent van de aarde, land zowel als oceanen, een beschermde status moeten hebben, onder het motto ‘30x30’.

De Wereldbank schaart zich achter die ambitie, mede omdat de baten van natuurbescherming en -herstel ruimschoots opwegen tegen de kosten. “De bescherming van de natuur en de instandhouding van haar diensten zijn onmisbaar voor economische groei”, aldus Wereldbank-voorzitter David Malpass.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234