Chief Design Officer
Werd designgoeroe Jonathan Ive zonet weggepromoveerd bij Apple?
Sir Jonathan Ive wordt Chief Design Officer bij Apple, zo onthulde Britse tv-held Stephen Fry in een reportage voor The Telegraph over de Britse designgoeroe. Het nieuws werd even later bevestigd in een gelekte memo. Mooie promotie voor de door de ontwerperswereld aanbeden Apple-veteraan, toch? Of is er iets anders gaande?
Het was haast terloops dat de promotie van Jonathan - 'Jony' - Ive vermeld werd in het stuk van Stephen Fry. Tot dusver was zijn jobtitel 'senior vice president of Design', maar vanaf nu wordt dat Chief Design Officer. Een trapje hoger dus, waardoor heel wat van Ives dagelijkse taken overgenomen zullen worden door twee van zijn luitenanten. De Brit Richard Howarth is voortaan de vice president voor 'Industrial Design' (de hardware dus), terwijl de Amerikaan Alan Dye de leiding krijgt over de 'UI' (de gebruikersinterface van de software) van de Apple-producten.
Nadien wist 9to5mac een interne Apple-memo van Tim Cook op de kop te tikken die het nieuws ook binnen het bedrijf wereldkundig maakte. "Als Chief Design Officer blijft Jony verantwoordelijk voor al onze ontwerpen, en gaat hij volledig focussen op de huidige designprojecten, nieuwe ideeën en toekomstige initiatieven."
Ook in het gesprek met Fry verduidelijkte Ive dat hij nog altijd de leiding heeft over beide designdepartementen, die hij voordien onder zich bundelde. "Met Alan en Richard op die positie word ik bevrijd van bepaalde administratieve en managementtaken", stelde hij. In zijn nieuwe functie zal hij nog meer aandacht gaan besteden aan de Apple Stores en wordt hij nauw betrokken bij de nieuwe Apple-campus in Cupertino. Die enorme, ronde constructie - door sommigen al 'de donut' of 'het ruimteschip' gedoopt - zou eind 2016 of begin 2017 klaar moeten zijn. Het futurische gebouw zou plaats moeten bieden aan zowat 13.000 mensen en zou al zijn elektriciteit halen uit hernieuwbare energie.
Speculatie
'Chief Design Officer', het is een wel erg ronkende titel voor een man die gekend staat wars te zijn van aanstellerij en holle functienamen. Ook voor zijn gezag binnen het bedrijf was een promotie onnodig: al van in het Steve Jobs-tijdperk kreeg Jony Ive zo goed als vrije baan bij Apple. Zijn creatieve brein wordt voortaan officieel niks meer in de weg gelegd door suffe managementtaken, dat lijkt van op een afstand de enige grote meerwaarde van zijn promotie. Of zit er toch meer achter?
Bij de nauwe Apple-volgers van 9to5mac luidt de analyse dat Jonathan Ive terug naar Engeland zal verhuizen. Al in 2011 weerklonken geluiden in de Britse pers over de vraag van Ive om terug naar het Verenigd Koninkrijk te mogen verhuizen, om er zijn kinderen te kunnen opvoeden en er meer, en makkelijker, gastcolleges aan universiteiten te kunnen geven. Met een stevige smak geld wist Apple de designtopman in de Verenigde Staten te houden. Dat zijn nieuwe functie 'veel meer reizen' inhoudt, zoals Ive aan Fry vertelde, en dat hij nauw zal samenwerken met het Londense ontwerpbureau Foster and Partners doet 9to5mac concluderen dat Ive nu echt definitief terug de plas over vliegt.
In de Financial Times klinkt er vooral speculatie over Ives betrokkenheid bij de Apple-plannen op de automarkt. "Ik denk dat het hem de kans geeft een stap terug te zetten van de pure producttaken en wat meer vrijheid te genieten om zijn designtalent los te laten waar het nodig is", stelt technologieanalist Jan Dawson van Jackdaw Research. "Natuurlijk zou dat auto's kunnen omvatten, naast andere dingen die Apple onderzoekt als toekomstige producten."
Ive staat bekend als een horloge- én autoliefhebber. En eerder waren er al geruchten dat Apple volop ingenieurs en ontwerpers uit de autosector aan het rekruteren is voor een geheim lab buiten Cupertino, waar een elektrische wagen wordt ontworpen.
Einde van een tijdperk?
De hamvraag die op de lippen van heel wat Apple-fans, -volgers en -aandeelhouders brandt: blijft Jony Ive minstens even nauw betrokken bij de dagelijkse strategische Apple-beslissingen als voorheen? Bij 9to5mac spreken ze al van "het einde van een tijdperk": "Dit voelt alsof Jony Ive een voet buiten de deur zet bij Apple." Een logische tegenwerping is dan weer dat je iemand die in de toekomst maar half betrokken zal zijn geen positie op C-niveau aanbiedt.
Dat de vrees bij investeerders heerst dat Ive 'weggepromoveerd' is, bewijst het Apple-aandeel. Dat staat sinds de opening van Nasdaq al de hele dag (zij het niet extreem) in het rood.
Wie is Jonathan 'Jony' Paul Ive?
• Geboren in Londen, 48 jaar oud
• Gehuwd, heeft zonen (een tweeling)
• Werkt sinds 1992 bij Apple
• Wordt in 1996 door Steve Jobs gepromoveerd tot hoofd van de hardwareontwerpafdeling
• Maakt furore als de vormelijke vader van onder meer de iMac, iPod, iPhone en iPad
• Krijgt vanaf 2012 ook de verantwoordelijkheid over de gebruikersinterface van de Apple-software
• Wordt in 2006 geridderd door de Britse koningin Elisabeth
• Wordt vanaf 1 juli Chief Design Officer bij Apple