Vrijdag 26/04/2019

Website verzamelt alle dier- en plantensoorten in België

Het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen heeft de website www.species.be gelanceerd. Het doel van de website is om een volledige lijst te geven van wilde planten- en diersoorten die in België voorkomen. Dat meldt het Museum voor Natuurwetenschappen.

In België zijn ongeveer 36.300 soorten dieren, planten, paddenstoelen en micro-organismen waargenomen. Een vergelijkende studie met de fauna en flora van onze buurlanden onthult dat het totaal aantal soorten in België echter bijna 55.000 bedraagt.

32.000 soorten
Tussen een derde en de helft van de soorten in België is bedreigd. Om deze soorten te beschermen is het van belang om hen te identificeren, hen te kennen en een instrument te hebben om hen te kunnen inventariseren. Op dit moment zijn er al meer dan 32.000 soorten opgelijst op de website.

Fiche
Bezoekers vinden een beschrijvende fiche voor iedere soort die in België voorkomt. De fiches bevatten de wetenschappelijke naam van de soort en een benaming in het Nederlands, Frans, Duits en/of Engels. Verder wordt aan iedere fiche bijkomende informatie toegevoegd.

Het project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met vele specialisten, individuele experts en vrijwilligers die behoren tot wetenschappelijke instellingen en verenigingen die gegevens verzamelen over biodiversiteit in België.

Het Museum voor Natuurwetenschappen en de vzw Vrienden van het Instituut lanceren ook de Biogeosafari, een "biodiverse" wandeling doorheen Brussel. Het volledig gratis initiatief loopt van 20 mei tot 31 augustus, inschrijven kan op www.biogeosafari.be. (belga/gb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.