Zaterdag 08/05/2021

ColumnDe schaal van Mulders

We leven in een tijdsgewricht waarin je maar beter je klep houdt als je de veertig voorbij bent

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

In de krant staat het tragische nieuws van ‘Captain Tom’, die een fortuin inzamelde door met een rollator gesponsorde rondjes in zijn tuin te lopen. De meer dan dertig miljoen pond die hij zo bijeenwandelde, doneerde hij aan de strijd tegen corona – om vervolgens de ziekte te krijgen en eraan te bezwijken.

Ik moet denken aan het interview dat ik vorig weekend in deze krant las, met actrice Jennifer Heylen. Die maakte zich sterk van een brug te zullen springen zodra ze haar eerste grijze schaamhaar aantrof. Dat – welja – viel wat ongelukkig in tijden waarin een vader effectief van een brug was gesprongen met zijn zesjarige dochtertje. Maar de boodschap op zich was ook niet zo vriendelijk. Eigenlijk zei ze dat leven met grijze haren een soort levensonwaardig leven is.

Wellicht was het maar als een grapje bedoeld. Toch blijf ik het vreemd vinden hoe vooroordelen op grond van leeftijd – ageism wordt dat geloof ik genoemd – ontsnappen aan de afkeer die wij voor andere vormen van discriminatie voelen. Je moest eens durven zeggen dat je van een brug zou springen als je op een ochtend wakker werd met een donkere huid of orthodoxe pijpenkrullen. Maar met een grijs schaamhaar is het allemaal in orde.

We leven in een tijdsgewricht waarin je maar beter je klep houdt als je de veertig voorbij bent en niet getrakteerd wilt worden op een smalend ‘oké boomer’. Ik vond dat geestig, de eerste keer dat ik het hoorde. ‘Oké boomer’ is een geweldige repliek om ouden van dagen die zich te buiten gaan aan veralgemeningen, door bijvoorbeeld te zeggen dat ‘de’ jeugd een ruggengraat van slagroom heeft, lik op stuk te geven. De jeugd bestaat natuurlijk niet. Je hebt jongeren van allerlei slag en pluimage, zoals ook ouderen in tal van variëteiten komen.

‘Oké boomer’ heeft echter ook een schaduwzijde. Het is een stoplap om zonder argumenten weg te honen wat je niet aanstaat en uit de mond komt van iemand die toevallig vroeger is geboren. Het suggereert dat geboortejaar bij de mens het meest onder­scheidende criterium is. Belangrijker dan gevoel voor humor, empathie, intelligentie, goede smaak en nog een paar andere dingen waar ik toch ook een zeker belang aan hecht.

Captain Tom behoorde tot een generatie vóór de babyboomers. Ongetwijfeld had hij grijze schaamharen, maar hij leefde graag en liep rondjes voor de medemens.

Omdat de krant uit is en ik geen zin heb om bij de medemens te blijven hangen, surf ik wat rond op een forum over ruimtevaart. Het blijft mij eindeloos fascineren: dat kosmische klokkenspel van sterren en planeten dat zich uitstrekt tot in de oneindigheid. Het maakt alles wat wij hier doen en vinden tamelijk betrekkelijk.

In een draadje, zoals een topic ook genoemd wordt, vraagt iemand zich af hoelang het zou duren om van hier naar de zon te rijden met een gezinswagen. Ik hou van simpele rekensommetjes die proberen het onvatbare bevattelijk voor te stellen.

De zon staat op 150 miljoen kilometer afstand. Met een sukkeldrafje van 120 kilometer per uur zou je 1,25 miljoen uur onderweg zijn. Dat is krap 143 jaar, zonder files.

Ik vermoed dat iedereen die ik ken tegen dan duifgrijs zal zijn op een paar plekken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234