Woensdag 07/12/2022

Overzicht

Wateroverlast in Vlaanderen: deze gemeenten zijn getroffen

Ook in het Nederlandse Arnhem hadden inwoners met wateroverlast te kampen Beeld ANP
Ook in het Nederlandse Arnhem hadden inwoners met wateroverlast te kampenBeeld ANP

Het hevige onweer van gisteren heeft voor heel wat wateroverlast gezorgd. Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of gemeenten die die overlast hadden in aanmerking komen voor een erkenning als ramp. Op vele plaatsen in West-Vlaanderen staan ze nog steeds met de voeten in het water, in de rest van het land is de situatie onder controle. Een overzicht.

redactie

Roeselare

In Roeselare blijft het rampenplan nog voor onbepaalde tijd gehandhaafd. Dat heeft burgemeester Kris Declercq (CD&V) gezegd tijdens een persmoment dinsdagochtend. Brandweer en politie kregen tussen de 1.200 en 1.300 oproepen te verwerken.

Op 12 uur tijd viel er 85 liter water per vierkante meter. "Dat is evenveel als in een gemiddelde herfstmaand", zegt de Roeselaarse brandweercommandant Christian Gryspeert. Daardoor waren op heel wat plaatsen problemen. Er kwamen oproepen binnen van het hele Roeselaarse grondgebied. De grootste problemen situeerden zich aan het ziekenhuis AZ Delta, de Godelieveparochie, de omgeving van de Collievijverbeek, het Sterrebos en het centrum van Beveren.

"Er zijn sinds 16 uur ontzettend veel oproepen binnengelopen. Dat gaat om wateroverlast, maar ook vastzittende liften, het vrijwaren van elektriciteitsvoorzieningen, ... Er is door onze diensten een familie ontzet uit een vaststaand voertuig. Eén gebouw kreeg te kampen met stabiliteitsproblemen. We hebben ook een evacuatie gestart in het ziekenhuis nadat er rook was gedetecteerd, maar dat was snel onder controle. Het was vooral belangrijk om prioriteiten te stellen", aldus Gryspeert.

Vanmiddag is ook een appartementsgebouw in de Rode Kruisstraat geëvacueerd. Er was geen elektriciteit meer nadat er water in de kelder van het gebouw was gekomen. Bijna 30 bewoners worden geëvacueerd en naar het Welzijnshuis gebracht. Daar kunnen ze vandaag en komende nacht terecht.

"Het zijn onder meer gezinnen met kinderen. Sommige bewoners zijn nog gaan werken. Als het water weggetrokken is, zullen we zorgen dat er terug stroom is en kijken wat er eventueel moet worden hersteld", zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). "Alle stadmedewerkers zijn ingeschakeld, van de boekhouder tot de poetsvrouw."

Nog volgens Declercq werkt het callcenter goed en wordt het informatienummer (051/26.21.14) druk gebeld. "Voorlopig stijgt het waterpeil niet verder. We blijven waakzaam", besluit de burgemeester.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Moorslede

In Moorslede is dinsdagochtend het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Dat bevestigt burgemeester Ward Vergote (Visie). Omstreeks 9.30 uur werd het plan van kracht.

Vooral in de Guido Gezellelaan in Dadizele stroomt het water woningen binnen. "Naast een crisiscentrum als logistieke verzamelplaats en voor coördinatie, voorzien we ook een opvangplaats voor mensen die liever hun woning willen verlaten. In de Guide Gezellelaan zijn een 25-tal huizen onder water gelopen", aldus de burgemeester.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Menen

Na de hevige regenval zijn de hulpdiensten dinsdagochtend druk in de weer aan het bufferbekken in Menen. "Het spaarbekken loopt over. Er zijn enkele huizen onder water gekomen", zegt persofficier Jan Leenknecht van hulpverleningszone Fluvia.

Aan het spaarbekken worden zandzakken bijgelegd. Het bekken loopt over en er wordt nog heel wat water verwacht vanuit de Westhoek. Het is momenteel het meest kritieke punt binnen de hulpverleningszone.

Ieper

In Ieper situeren de problemen met wateroverlast zich dinsdagochtend vooral in Vlamertinge, meer bepaald aan de Kemmelbeek. "We proberen Vlamertinge te vrijwaren", zegt de waterloopbeheerder.

Maandag in de vooravond begonnen de problemen met de zware regen in Zillebeke. Gedurende de avond en nacht kregen ook Voormezele en Dikkebus heel wat wateroverlast te verduren. Sinds middernacht zijn de hulpdiensten vooral druk in de weer aan de vallei van de Kemmelbeek.

"Ze hebben drie pompen ingezet, met een gezamenlijk debiet van 20.000 liter per minuut. Zo hebben we al een miljoen liter extra water doorgepompt. Voorlopig is de situatie onder controle, maar we moeten de verdere evolutie nauwlettend in de gaten houden. Dankzij snel overleg hebben we in Ieper voorlopig geen rampenplan moeten afkondigen", aldus de waterloopbeheerder.

Beveren

Ook in het Oost-Vlaamse Beveren is de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan nog altijd van kracht wegens de wateroverlast. Dat meldt het gemeentebestuur.

Beveren kondigde net als Sint-Gillis-Waas gisteravond de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan af. Op de meeste plaatsen in Beveren is de toestand onder controle, maar in deelgemeente Vrasene is er nog hinder. Dat komt onder meer omdat de betonsluis door het getij niet geopend kon worden, zegt het gemeentebestuur van Beveren.

De crisiscel van de gemeente nam enkele maatregelen. "Er worden nog volop zandzakjes bedeeld om de getroffen woningen te vrijwaren. De Vrasenebeek wordt onmiddellijk gemaaid, waardoor de capaciteit van deze waterloop gevoelig stijgt. Ondanks deze maatregelen ziet het er niet naar uit dat de situatie snel genormaliseerd zal zijn. Dat kan pas op het moment dat de betonsluis weer open kan, rond 15.30 uur deze namiddag", meldt het gemeentebestuur.

Ook het centrum van Nieuwkerken bij Sint-Niklaas is nog altijd te vermijden wegens de wateroverlast.

Hinder voor scheepvaart

Door de overvloedige regen van de voorbije dagen staan op heel wat waterwegen in West- en Oost-Vlaanderen de waterpeilen hoger dan normaal. Op de Dender mogen er geen schepen varen. In Gent staan de keersluizen dicht om de binnenstad van overstromingen te vrijwaren. Dat laat Waterwegen en Zeekanaal NV weten.

Op verschillende bevaarbare waterwegen worden hier en daar (pre-)waakdrempels overschreden. Dat is momenteel het geval op de Dender (onder meer in Pollare, Aalst en Geraardsbergen), op het kanaal Gent-Oostende (Aalter en Beernem), op de Leie (Lauwe, Menen, Sint-Baafs-Vijve ...), op het kanaal Roeselare-Leie en op de IJzer (Lo-Fintele).

Waterwegen en Zeekanaal NV neemt maatregelen om het teveel aan water zo snel mogelijk af te voeren. De stuw van Schipdonk in Merendree en de stuw in Balgerhoeke staan volledig open zodat er bij laagtij zoveel mogelijk water afgevoerd kan worden via het Afleidingskanaal van de Leie. Er zijn ook afspraken gemaakt tussen Waterwegen en Zeekanaal NV en de Nederlandse waterwegbeheerder om extra water af te voeren via het sluizencomplex in Terneuzen.

Momenteel is er vloedregime op de Leie, de Boven-Schelde en de Dender. Dat betekent dat er vanwege de hoge stroomsnelheid niet gevaren mag worden op de Dender. Op de Leie en de Boven-Schelde krijgen schippers een waarschuwing mee. Verschillende sluizen worden ingezet om extra water af te voeren. Daardoor is er ook hinder voor de scheepvaart op het kanaal Roeselare-Leie en op het kanaal Gent-Oostende in Brugge.

Omdat het intussen zo goed als opgehouden is met regenen en er voor de komende uren weinig tot geen regen wordt voorspeld, zal de toestand volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) positief evolueren. "We blijven evenwel waakzaam", zegt woordvoerster Katrien Smet.

In sommige waterlopen zakt het peil nog niet, maar het stijgt ook niet. "Dat het waterpeil nog niet zakt, kan onder meer liggen aan het feit dat de wachtbekkens leeggemaakt worden", aldus Smet. "Sommige straten in Vlaanderen hebben wel nog te maken met wateroverlast vanwege uit hun oevers getreden waterlopen, maar die situatie zou langzaamaan moeten oplossen", klinkt het nog.

Weerbericht: nat weer houdt aan

Het blijft dinsdagmiddag op de meeste plaatsen droog met veel wolken maar ook enkele opklaringen. Er waait een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost. De maxima bedragen 14 graden in de Ardennen en 17 tot 20 graden elders. Dinsdagavond en -nacht is het droog met wolkenvelden maar ook enkele opklaringen. Plaatselijk ontstaat mist. De minima bedragen 7 graden ten zuiden van Samber en Maas en 11 tot 15 graden in de andere regio's.

Woensdagochtend is het op de meeste plaatsen droog met enkele lokale opklaringen. In de namiddag komen buien tot ontwikkeling, het eerst over het oosten. De buien kunnen gepaard gaan met onweer. Er waait een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest. De maxima bedragen 16 graden aan de kust en 18 tot 22 graden in de andere landsdelen.

Donderdag en vrijdag komen vooral in het binnenland enkele regen- of onweersbuien voor. Het kwik schommelt donderdag rond 22 graden. Vrijdag wordt het enkele graden koeler. Zaterdag zal de buienneiging verminderen. Zondag en begin volgende week blijft het vrijwel droog met zon afgewisseld door wolkenvelden. De middagtemperatuur stijgt van zowat 19 graden zaterdag tot gemiddeld 22 graden na het weekend.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234