Maandag 21/10/2019

Update

Waterellende verplaatst zich naar de grote rivieren

Beeld BELGA

De waterellende begint zich nu ook naar de grote rivieren te verplaatsen. Zo is de Dender in Geraardsbergen uit haar oevers getreden. De rivier zou vanmiddag nog meer kunnen opzwellen als het water uit hoger gelegen gebieden aankomt.

In Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en de Denderstreek was de toestand een groot deel van de dag kritiek. Het leger werd er ingezet om mensen waar nodig te evacueren.

Dat gebeurde al in Geraardsbergen, waar een vijftigtal woningen vanmorgen geëvacueerd werd. De Dender stond toen al een halve meter boven het alarmpeil en de komende uren wordt nog meer water verwacht.

Sinds vannacht zijn veel grote rivieren uit hun oevers getreden en zo lijkt het gevaar zich van de kleine naar de bevaarbare waterlopen te verplaatsen. Het zal de komende uren en dagen wel droog worden, maar de grote rivieren zullen nog zeker tot morgen te maken krijgen met het water uit hoger gelegen gebieden.

Geraardsbergen blank
In Geraardsbergen staat het centrum blank en daar wordt de Dender nauwlettend in de gaten gehouden. Veel straten zijn onbereikbaar en dat zal ook morgen nog zijn invloed hebben. Zo is het bijvoorbeeld niet zeker of de scholen er de deuren kunnen openen. Ook andere gemeenten in de omgeving van de Dender moeten zich op nog meer water voorbereiden. Net over de taalgrens zou het waterpeil nog hoger liggen dan in Geraardsbergen.

Londerzeel
Naast Oost-Vlaanderen is Brabant de zwaarst getroffen provincie. Ten noorden van Brussel is de toestand het ergst in Londerzeel. Daar verplaatste de watermassa zich in noordelijke richting;

Het waterpeil is gezakt in deelgemeente Steenhuffel en in Londerzeel centrum, waar de situatie nu terug onder controle is. In het stroomafwaarts gelegen gehucht Sneppelaar staat in sommige woningen tot een meter water. Ook de wateroverlast aan de Maldersesteenweg neemt stilaan maar zeker toe.

Verwacht wordt dat in Sneppelaar en op de Maldersesteenweg zoals in het verleden zo'n 60 woningen geconfronteerd zullen worden met wateroverlast. De situatie is echter ernstiger dan bij de laatste wateroverlast in 2002. Het waterpeil in Sneppelaar staat nu immers al 20 cm hoger dan toen.

De brandweer probeert met pompen de overlast te beperken en zorgt voor bevoorrading en patrouillering. Hulpverleners staan met boten paraat voor evacuaties. Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) verwacht nog "een bijzonder zware nacht" voor deze gebieden

Sint-Pieters-Leeuw
Ook in Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle zorgen het Kanaal en de Zenne voor ernstige wateroverlast. Vele gezinnen werden geëvacueerd en de dijk werd uit voorzorg ontruimd. In andere Vlaams-Brabantse gemeenten is de toestand wel al een beetje verbeterd.

Evacuatie Tubeke
Een andere gemeente waar de situatie een dramatisch punt heeft bereikt is Tubeke. Ook die gemeente staat volledig blank en het leger moet de inwoners evacueren. Een zee van water splijt de hele gemeente in twee delen, wat het voor hulpdiensten nog moeilijker maakt. Bij sommige inwoners staat het water in de woonkamer een meter hoog. Op vele plaatsen zijn er elektriciteitspannes.

In Waals-Brabant werd 's avonds het provinciaal rampenplan terug afgeblazen, maar de civiele bescherming blijft waakzaam.

Geen rampenplan
Het noodweer eiste tot nu toe twee mensenlevens in Henegouwen. Deze voormiddag was het treinverkeer ook op vele plaatsen verstoord.

Ontslagnemend premier Leterme wil het nationale rampenplan voorlopig niet afkondigen. Dat is volgens Leterme tijdverlies en de manschappen kunnen beter gebruikt worden om in te grijpen in noodgebieden. De nadruk zal daardoor vooral op Henegouwen en de grote rivieren komen te liggen. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom treedt de premier bij. (gb/edp)

In Geraardsbergen staan de straten blank. Beeld AP
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA
Het noodweer eiste twee mensenlevens in Henegouwen. Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234