Woensdag 30/11/2022

Scheurtjescentrale

Wat is er aan de hand met onze kerncentrales?

Doel 3 ligt enkele dagen na de heropstart opnieuw stil. Beeld PHOTO_NEWS
Doel 3 ligt enkele dagen na de heropstart opnieuw stil.Beeld PHOTO_NEWS

Doel 3, een van de twee 'scheurtjescentrales', is donderdagnacht stilgelegd. Amper vier dagen na de heropstart. Wat is er toch aan de hand in onze kerncentrales? Er lijkt geen maand meer voorbij te gaan of er gaat wel iets fout. Moeten we ons zorgen maken?

Jeroen Van Horenbeek

Deze keer is de oorzaak een lek in de waterleiding naar de stoomgeneratoren. Volgens uitbater Electrabel gaat het om een relatief onschuldig probleem, buiten het gevoeligste nucleaire deel van de centrale. "Maar om het te herstellen was het wel nodig om de centrale van het stroomnetwerk te koppelen, zodat de isolatie kan verwijderd en de herstelling uitgevoerd worden", zegt Els De Clercq, de woordvoerder van de centrale in Doel.

De kernreactor wordt nu in 'warme toestand' gehouden. Wat betekent dat hij op een laag pitje blijft draaien. Wanneer de centrale weer zal opstarten, kan nog niet zeker gezegd worden. Door de feestdagen is het niet makkelijk om een reparatieploeg te mobiliseren. Sowieso is de druk niet erg hoog: er is momenteel geen gevaar voor de bevoorradingszekerheid van ons land. Door het zachte winterweer en de vakantie is de vraag laag.

Meteen ingrijpen bij problemen

Helemaal niets aan de hand dus? Niet zo snel. Het is een vaststelling dat het om het zoveelste incident op korte termijn gaat. Begin november nog moesten de kerncentrales Doel 3 en Tihange 1 (die zaterdag heropgestart wordt) stoppen omwille van respectievelijk een brand in een transformator en een kapotte waterpomp. Ook toen vertelde Electrabel dat het om onschuldige voorvallen ging, maar niet iedereen is daarvan overtuigd. Zeker de milieuorganisaties hebben twijfels.

Greenpeace zegt al langer dat onze kerncentrales intussen verouderd zijn. Eloi Glorieux, hun energiespecialist: "Onze reactoren dateren uit de jaren 70, dat is de tijd van de ponskaarten. De regering heeft besloten om ze allemaal langer open te houden, tot 2025, maar de veiligheid is niet gegarandeerd." Greenpeace heeft een rechtszaak lopen tegen de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2. De twee oudste in ons land.

Electrabel ontkent dat de houdbaarheidsdatum van hun installaties stilaan in zicht is en dat daarom er steeds meer incidenten zijn. "In Doel investeren we jaarlijks 100 miljoen euro om alles in topconditie te houden", zegt De Clercq. "En bij het minste probleem wordt meteen ingegrepen."

Het energiebedrijf wijst naar de toegenomen belangstelling voor de kerncentrales. "Dat is zeker niet negatief bedoeld, maar het maakt wel dat telkens er iets gebeurt dat ook veel sneller wordt opgepikt door de kranten en op de sociale media." Daar is misschien wel iets van aan.

Volgens cijfers van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is het aantal incidenten in onze kerncentrales niet gestegen tussen 2004 en vandaag. De statistieken zijn niet perfect. Dit jaar is nog niet volledig en de cijfers zijn wat vervormd omdat de 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 lang hebben stilgelegen voor onderzoek. Maar zeggen dat oudere kerncentrales gevaarlijker zijn, valt statistisch moeilijk hard te maken.

Stralingsmonster blijft kop op steken

Het is zo dat de publieke interesse voor kerncentrales is toegenomen. Dat komt voor een groot deel door de actualiteit. De regering en oppositie hebben maanden gediscussieerd over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. Begin deze maand kwam het definitieve groen licht. Hetzelfde voor de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 (technisch gezien gaat het om waterstofinsluitingen in de reactorvaten). Ook hier waren er vragen bij de heropstart.

Sinds de kernramp in Fukushima in 2011 is sowieso bij meer veel mensen het besef doorgedrongen dat een kernramp niet alleen in een 'vervallen oostblokcentrale' zoals in Tsjernobyl kan gebeuren, maar ook in het rijke Westen. De kans op een nucleaire ramp mag dan bijzonder klein zijn in ons land, maar ze bestaat, en de gevolgen zouden catastrofaal zijn. In die zin zal het stralingsmonster ons nog lang blijven achtervolgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234