Zondag 09/08/2020

Gezondheid

Wat gezond is verschilt per persoon

Beeld THINKSTOCK

Al jaren vruchteloos aan het diëten? Dat is goed mogelijk. Want wat voor de ene 'gezond' voedsel is, hoeft dat voor de andere niet te zijn. Het hangt ervan af wanneer je eet, hoeveel je sport en slaapt, maar vooral de darmflora doet ertoe.

Dat is voor het eerst wetenschappelijk aangetoond in een omvangrijke Israëlische studie met in totaal duizend proefpersonen. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Voor de studie werden 800 vrijwilligers uitgerust met een apparaatje dat automatisch elke vijf minuten een week lang hun bloedsuikerspiegel meet en de effecten daarop van in totaal 45.000 maaltijden. De proefpersonen aten allemaal verschillend, maar kregen wel een week lang hetzelfde ontbijt. Wat bij de ene de bloedsuikerspiegel omhoog jaagt, doet dat bij de andere veel minder of zelfs omgekeerd. De onderzoekers staan verbaasd van de grote verschillen tussen individuen.

Beeld THINKSTOCK

Sushi en tomaten

Een hoge bloedsuikerspiegel vergroot de kansen op aandoeningen zoals diabetes en obesitas. Daarom zijn veel diëten gericht op het onder controle houden van de suikers in het bloed. Dat betekent veel voedingsvezel, matig met suiker en verzadigd vet en zuinig zijn met 'makkelijke' koolhydraten als wit brood. Deze voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op de gemiddelde reactie van proefpersonen. Maar er zijn weinig 'gemiddelde' mensen.

De ene krijgt een hogere bloedsuikerspiegel van sushi dan van een ijsje, zo blijkt. Een van de proefpersonen kreeg zelfs absurd veel bloedsuikers door het eten van tomaten.

Op basis van de gegevens van de 800 deelnemers (darmflora, eetgedrag, sport, slaap, stoelgang, cholesterol, gewicht, enzovoort) ontwikkelden de onderzoekers een rekenmodel om voor 100 andere proefpersonen te voorspellen welk voedingspatroon hun bloedsuikers stabiel zou houden. Die voorspelling slaagde in het overgrote deel van de gevallen.

In het derde en laatste deel van de studie werd gekeken hoe 26 proefpersonen reageerden als ze een week lang een dieet volgden op basis van het rekenmodel. Hun bloedsuikerspiegel daalde en zelfs de samenstelling van de darmbacteriën veranderde.

Een "prachtstudie", zegt de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde Max Nieuwdorp. "Dit is van de eerste onderzoeken die laat zien dat een gepersonaliseerd voedingsadvies tot de mogelijkheden behoort."

Volgens Nieuwdorp moet het binnen enkele jaren mogelijk zijn om op basis van de bacteriën in de darm te zeggen: u kunt beter geen rijst en aardappelen eten, maar een glaasje wijn kan voor u geen kwaad.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234