Zaterdag 07/12/2019

Dromen

Wat doen we in onze dromen? Wetenschappers kunnen het zien

Beeld Getty Images/Cultura RF

Loop je je de ziel uit het lijf in je droom of verdiep je je liever in ellenlange conversaties? Wetenschappers zien aan de hand van actieve zones in de hersenen perfect wanneer we dromen en wat we uitspoken.

Tot voor kort gingen wetenschappers ervan uit dat we alleen dromen in onze remslaap (rem staat voor rapid eye movement), die net na de diepe slaap komt. Het Wisconsin Institute of Sleep and Consciousness weerlegt die theorie nu: de slaapfase doet er niet toe om te achterhalen of iemand al dan niet droomt. 

Onderzoekers lieten 32 personen slapen aan een monitor in een laboratorium. Hun hersenactiviteit werd geregistreerd door 256 elektrodes. Ze werden af en toe met een harde toon gewekt, waarna ze moesten vertellen of ze kort voordien droomden of niet.

Het onderzoek slaagde erin om in 91 procent van de gevallen te voorspellen of een vrijwilliger droomde. Dat deden de wetenschappers niet door de slaapfase te registreren, maar door te kijken naar wat zij de posterior hot zone noemen, een droomverklikker achteraan in de hersenen. Daar bevinden zich onder andere ook onze visuele cortex en alles wat met ons geheugen te maken heeft.

Op volle toeren

Die posterior hot zone opent deuren naar verdere ontdekkingen. Het team slaagde erin om te achterhalen waar we precies over dromen. "Het actieve hersendeel verraadt de inhoud van een droom”, vertelt co-auteur Francesca Siclari.

Dat betekent niet dat de wetenschappers het beeld of het verhaal in de droom perfect kunnen reconstrueren, maar ze hebben toch een redelijk goed idee van wat er aan de hand is in je slaap. Wie over een scène droomt vol diepgaande conversaties, zal een heel actief Centrum van Wernicke tonen tijdens de registratie. Dat deel in het brein is heel belangrijk voor de taalperceptie. 

Maar ook wanneer je een gezicht ziet of wanneer je moet rennen voor je leven in je droom, zullen de hersendelen die actief zijn wanneer je wakker bent, ook in de droom op volle toeren draaien. “Tijdens de remslaap rusten onze hersenen helemaal niet, ze zijn soms zelfs actiever dan wanneer we wakker zijn, terwijl ons lichaam helemaal verlamd is. Het kan niet uitvoeren wat we dromen”, vertelt professor psychiatrie Philippe Persoons (KU Leuven).

Mysterie

Onze dromen doen met andere woorden een beroep op dezelfde hersengebieden als vergelijkbare ervaringen die we hebben wanneer we wakker zijn. Het lijkt erop dat je wakker bent, alleen doet je lichaam niets. "Dat toont aan dat dromen ervaringen zijn die echt plaatsvinden en dus geen bevindingen die we bedenken terwijl we wakker worden", stelt Siclari.

Wat het belang is van het onderzoek? “We kennen nog steeds de precieze functie van dromen niet”, weet Persoons. “Het heeft te maken met onze mentale gezondheid, ons geheugen en het verwerken van wat we in een wakkere wereld ervaren. Wie niet droomt, kan op lange termijn met gezondheidsproblemen te maken krijgen.” Maar hoe het precies werkt, is nog een even groot mysterie als de inhoud van onze dromen zelf. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234