Dinsdag 29/11/2022

Achtergrond

Wat bezielt rijken om op bedreigde dieren te schieten?

De Amerikaanse Walter Palmer, die in Zimbabwe leeuw Cecil doodde, poseert trots met een eerdere jachttrofee. Beeld hh
De Amerikaanse Walter Palmer, die in Zimbabwe leeuw Cecil doodde, poseert trots met een eerdere jachttrofee.Beeld hh

Cecil is niet dood, de leeuw leeft. De 'trots van Zimbabwe' speelt de hoofdrol in een ongekend emotionele discussie over de jacht op wilde dieren. Wat bezielt iemand om in ruil voor grof geld een leeuw om te leggen? En waarom werken Afrikaanse landen eraan mee?

Jasper Monster en Hans van Zon (AD.nl)

Leeuwendoder Walter Palmer verkeert in beroemd gezelschap. De Amerikaanse president Theodor Roosevelt, koning Juan Carlos van Spanje en de Nederlandse prins Bernhard deden het. De beroemde auteurs Ernest Hemingway en William Faulkner deden het. Zij gaven het voorbeeld aan de rijken van nu. Jagers die duizenden tot vele tienduizenden euro's op tafel leggen om in Afrika een leeuw, neushoorn, olifant of sabel-antilope te schieten. Na de 'kill' laten ze zich allemaal fotograferen. Glimmend van trots, zelfverzekerd en soms met een voet op het dier - als ultiem gebaar van overwinning, kijken ze in de lens.

Fervent jager Melisssa Bachman maakte veel mensen boos door naast een dode leeuw te poseren. Bachman plaatste deze foto op Twitter, met deze tekst:
Fervent jager Melisssa Bachman maakte veel mensen boos door naast een dode leeuw te poseren. Bachman plaatste deze foto op Twitter, met deze tekst: "An incredible day hunting in South Africa! Stalked inside 60 yards on this beautiful male lion ... what a hunt!" Inmiddels is haar account verwijderd.Beeld MB

De jacht op wilde dieren is big business. Van Alaska (ijsberen) tot Azië (tijgers) nemen jagers legaal en illegaal dieren in het vizier. Er gaan miljarden in om. Alleen al in Zuid-Afrika wordt er jaarlijks bijna 700 miljoen euro mee verdiend.

Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die wereldnieuws is met het illegaal afknallen van Zimbabwe's beroemdste leeuw, Cecil, is een van hen. Hij betaalde er 45.000 euro voor. Maar ook de vier andere leden van de Big Five zijn gewild onder trofeejagers, onder wie veel Amerikanen.

De 36-jarige Corey Knowlton is koploper. Op een officiële veiling in Namibië betaalde hij in mei 350.000 dollar (317.000 euro) voor een vergunning om een zwarte neushoorn te schieten. Onder begeleiding van boswachters, die ervoor waakten dat hij het juiste dier schoot, maakte de Texaan drie dagen jacht op de neushoorn. Met een zwaar kaliber geweer legde hij hem om. Ook toen ontstond er tumult. Natuurbeschermers waren des duivels. Maar volgens Namibië ging het om een oude en agressieve neushoorn. En met het geld konden de andere 2.000 zwarte neushoorns van het land - in heel de wereld zijn er nog maar 5.000 - worden beschermd.

Dierenrechtenactivisten protesteren tegen het afschieten van leeuw Cecil. Beeld AP
Dierenrechtenactivisten protesteren tegen het afschieten van leeuw Cecil.Beeld AP

Emotie

Met de dood van Cecil bereikt de discussie over de jacht deze week een miljoenenpubliek. Met extra emotie, want Palmers jacht is niet alleen illegaal. De leeuw sterft een uiterst pijnlijke dood. Palmer gebruikt pijl en boog. 40 uur lang wordt het dier opgejaagd. Pas dan, op 1 juli, maakt een knal uit zijn geweer een einde aan het leven van de leeuw. Nu is de tandarts uit Bloomington (Minnesota) zelf opgejaagd wild. Hij wordt uitgemaakt voor 'monster', voor een 'crimineel met een barbaarse, immorele hobby'.

Zijn tandartspraktijk is inmiddels dicht. Zijn website is gesloten. E-mails blijven onbeantwoord. Palmer (55), zijn vrouw en twee kinderen zijn ondergedoken. Hij betuigt wel spijt. "Mij is niet verteld dat Cecil een speciale leeuw was, die een zender droeg voor wetenschappelijk onderzoek,'' aldus Palmer. Zijn twee begeleiders, Theo Bronkhorst (jager) en Honest Ndlovu (landeigenaar), hadden hem bezworen dat hij had betaald voor een legale vergunning. Hij wist ook niet dat Cecil uit het Hwange National Park was gelokt en zwijgt over het feit dat hij eerder in de fout ging. In 2008 schoot hij een zwarte beer in Wisconsin, buiten het gebied waar hij vergunning voor had.

Trevor Ahlberg heeft in Mongolië een Altay Argali geschoten, een van de grootste wilde schapen ter wereld. Beeld prive
Trevor Ahlberg heeft in Mongolië een Altay Argali geschoten, een van de grootste wilde schapen ter wereld.Beeld prive
Steve Sibrel (met pijl en boog) bij zijn neergeschoten leeuw op de grens van Zuid-Afrika en Botswana. Beeld prive
Steve Sibrel (met pijl en boog) bij zijn neergeschoten leeuw op de grens van Zuid-Afrika en Botswana.Beeld prive

Wildstand

Ook Walter Palmer huldigt het argument van jagers en Afrikaanse overheden dat de jacht een prima instrument is om de wildstand gezond en op peil te houden. Dierenbeschermers vegen er de vloer mee aan. In hun ogen is het een verwerpelijke gedachte dat een dierensoort die uitsterft is geholpen met de dood van sommige exemplaren. "Dat heeft niets van doen met natuurbehoud. Bovendien is er het morele vraagstuk. Wie geeft je het recht om voor eigen glorie een dier af te knallen," zegt Chris Mercer, voorman van de organisatie 'Campaign Against Canned Hunting'. Bovendien trekt jacht met vergunningen illegale jagers aan.

Walter Palmer is op tijd weg uit Zimbabwe. Zijn uitlevering lijkt kansloos. Zijn twee helpers zijn wel gearresteerd wegens stroperij. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van een beschermde leeuw. Bronkhorst en Ndlovu werden gisteren voorgeleid. Als het tweetal wordt veroordeeld wacht hen een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. En Cecil? Hij leeft voort in de discussie en als het aan sommige natuurbeschermers ligt krijgt hij een standbeeld.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
Een man werkt aan een muurschildering van leeuw Cecil op de muur van de praktijk van Walter Palmer. Beeld AP
Een man werkt aan een muurschildering van leeuw Cecil op de muur van de praktijk van Walter Palmer.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234