Vrijdag 13/12/2019

Aangeboden door Eneco

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Wat als...we geen droogkast meer zouden gebruiken en onze was weer aan het droogrek zouden hangen?

Beeld Getty Images

Een droogkast is een energievreter, dus het gebruik van een droogrek is altijd een goede keuze. Kun je om de een of andere manier niet zonder droogkast? Kies er dan een met een voordelig ecolabel.

A, B...: dit vertellen energielabels jou
Elke droogkast heeft een energielabel waarop staat hoeveel hij verbruikt. Dat energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per jaar. Hoeveel je uitspaart door je droogkast aan de kant te zetten, is afhankelijk van het label.
• Als je droogkast een A+++ label heeft, dan levert dat een energiebesparing van 176 kWh per jaar op, wat neerkomt op minstens 40,48 euro per jaar (afhankelijk van je energieleverancier).
• Met een droogkast met een A++ label is het energieverbruik 211 kWh, wat gelijkstaat met een jaarlijkse energiekost van minstens 48,53 euro.
• Een droogkast met een A+ label verbruikt gemiddeld 250 kWh per jaar, wat een energiekost oplevert van minstens 57,50 euro.
• Een droogkast met een B label levert de grootste energiebesparing: 499 kWh, en dat is minstens 114,77 euro per jaar.

Zuinig omspringen met je droogkast
Maar wat als je geen buitenruimte hebt en echt niet zonder droogkast kunt omdat je elke week de voetbaltruitjes van de hele ploeg van je zoon moet wassen en drogen? Ook dan kun je heel wat energie besparen, door verstandig om te springen met je droogkast.
• Als je de kleren eerst in de wasmachine centrifugeert, bespaar je 20 x meer energie dan als je het wasgoed nat in de droogkast stopt.
• De programma’s ‘kastdroog’ en ‘kreukherstellend kastdroog’ verbruiken meer energie dan het ‘strijkvochtig’-programma.
• In de handleiding van de droogkast staat informatie over de optimale belading. Optimaal wil zeggen: niet te leeg en niet te vol. Een droogkast die maar half geladen is, verbruikt veel energie voor relatief weinig droogresultaat, en in een te volle droogkast kan de lucht niet voldoende tussen het vochtige wasgoed circuleren. 
• Reinig regelmatig de pluizenfilter, want met een volle filter heeft de droogkast meer tijd nodig om de was te drogen en verbruikt ze dus meer energie.
• Schakel over op groene stroom, want alleen die stroom heeft een positief effect op je persoonlijke CO2-uitstoot, op het klimaat en op het milieu.

Gouden tips van energieleverancier Eneco
Overweeg je de aanschaf van een nieuwe droogkast? Kies er een met een voordelig ecolabel en geef dan de voorkeur aan een warmtepomp droogkast. Die werkt met een koelmiddel in plaats van een hitte-element, zoals bij de condensatie droogkast. Met een warmtepomp droogkast kun je al snel een besparing van 75 euro per jaar realiseren. Ook als je geen nieuwe droogkast nodig hebt, kun je met kleine handelingen onze planeet sparen. Vouw de was direct na het drogen op, dan heb je geen strijkijzer nodig. En giet het water van je droogkast niet weg, maar geef het aan de plantjes of doe er de afwas mee.

Hernieuwbaar hoeft niet duur te zijn. Dat en nog veel meer over de groene stroom van Eneco ontdek je hier.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234