Woensdag 24/07/2019

Technologie

Wat als de smartphone nu eens de toekomst van de tablet was?

De groei in de tabletverkoop gaat de komende jaren flink terugvallen, voorspelt analistenkantoor IDC. Te weinig vervangingen en het succes van grotere smartphones en pc's lijken de boosdoeners. Maar misschien kunnen net die smartphones de tabletmarkt een duwtje in de rug geven?

Eerst de harde cijfers en die zijn niet te best. Vorig jaar groeide de tabletmarkt nog met 52,5 procent. De groeicijfers van dit jaar zijn daar nog maar een schim van. Analistenkantoor IDC rekent op niet meer dan 7,2 procent en het gaat er niet op beteren. Tegen 2018 groeit de tabletmarkt nog maar met 3,8 procent. De cijfers bevestigen eerdere voorspellingen, onder meer van NPD Displaysearch (zie grafiek hierboven).

Die evolutie zorgt ook voor een klap bij Apple, dat in 2010 met de iPad voor het eerst echt leven blies in die tot dan toe onsuccesvolle productcategorie. In 2014 zal het bedrijf voor het eerst minder iPads verkopen dan een jaar eerder. Vooral Android- en Windows-toestellen nemen de groei voor hun rekening.

Te goed

Waarom tablets minder sterk aanslaan? Ironisch genoeg omdat ze 'te goed' zijn. Mensen die een tablet aanschaffen, gaan niet binnen de twee à drie jaar voor een vervanging, zoals bij een smartphone. Zeker als de vernieuwingen in de recentste modellen niet al te revolutionair zijn. De 'oudere' tablets houden het vandaag hardwarematig nog altijd goed uit en hun software wordt nog steeds ondersteund. Bovendien is de slijtage sowieso minder extreem dan bij smartphones, die makkelijker mee de baan op worden genomen.

Een tweede reden is dat voor intensieve computertaken almaar vaker terug gewone laptops gebruikt worden. Voor de 'snelle hap' is de smartphone - die qua formaat ook begint aan te leunen bij de kleinere tablets - dan weer uitermate geschikt. Zo lijken tablets stilaan tussen twee stoelen te vallen.

De Asus PadFone X mini Beeld asus

Posttablet-pc

Of kan net de smartphone de toekomst van de tablet zijn? Asus kwam in die context met een interessant concept: de PadFone. Dat is een smartphone die je in een tablet(scherm) kan schuiven wanneer je nood hebt aan die schermgrootte. Een modulair concept waarbij het bedrijf alle rekenkracht en data in de smartphone steekt, en het tabletformaat meer als handig accessoire positioneert.

In 2011 al bedacht ontwerper René Woo-Ram Lee de Obento Note en de Obento Board, een modulaire computer/tablet/smartphone die hij (toen al) bestempelde als de 'posttablet-pc'. En datzelfde jaar toonde Motorola de Atrix, een smartphone die in een laptop(omhulsel) kon docken, voor het intensievere kantoorwerk. In 2012 was er het NexPhone-project, een smartphone die draaide op het besturingssysteem Ubuntu en die ook dienst kon doen als pc (zie video). Het was een periode waarin smartphones nog niet krachtig genoeg waren om een dergelijk ontwerp tot een doorslaand succes te maken, maar dat is vandaag helemaal anders.

De Motorola Atrix. Beeld motorola
De Obento Board en Note. Beeld rené lee

Topje van de ijsberg

De Amerikaanse analist en futurist Tim Bajarin denkt alvast dat er waarde zit in het modulaire idee. Hij schrijft op de website van Time dat hij ruim 20 jaar geleden al droomde van "een tijdperk waarin ik gewoon een kleine, modulaire computerkernel kon meenemen, dat ik in de tv in mijn hotelkamer kon pluggen of in het scherm in de vliegtuigzetel". "Ik wilde de volle kracht van een pc in een klein toestel dat kon verbonden worden met allerlei statische toestellen. Nu weet ik dat wat ik toen omschreef vandaag smartphones zijn geworden."

Toch blijft hij erbij dat smartphonegebaseerde modulaire computers een mooie toekomst hebben. "Wat Asus biedt met de PadFone zou nog maar het topje van de ijsberg kunnen zijn. Het zou me niet verbazen als op zekere dag mijn originele visie op computers uitkomt. Maar dan zo dat de smartphone het centrum is van onze computerervaring en dat het toestel in tablets, laptops en desktops wordt gedockt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden