Vrijdag 02/06/2023

Wetenschap

Waarom verspreiden virussen zich zo snel?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Hoe komt het dat een virus, zoals de griep, zich zo snel kan verspreiden? Wiskundige Johan van Leeuwaarden vergelijkt het met een kattenfilmpje dat viraal gaat. Hij legt het uit in onderstaande video van de Universiteit van Nederland.

JC

De kans dat een foto viraal gaat via sociale media, is volgens van Leeuwaarden te berekenen met de formule:

momentum = aantal vrienden x kans op view x kans op like

"Stel dat ik honderd vrienden heb, en die hebben op hun beurt weer honderd vrienden. Dan bereik ik in twee stappen al 10.000 mensen", aldus van Leeuwaarden. "Als die weer honderd vrienden hebben, kom ik op een miljoen. Zo kom ik in vijf stappen aan 10 miljard mensen, meer mensen dan op deze aarde leven."

Superverspreiders

"Met een leuk kattenfilmpje is het fijn dat het zich verspreidt, maar het ligt natuurlijk anders als het om een virus gaat", zegt hij. "Griep bereikt elk jaar veel mensen in de hele wereld. Rond november neemt de griep toe en later zakt het virus weer weg. Hoe dat komt, proberen wiskundigen graag uit te zoeken."

Volgens van Leeuwarden geldt de bovenstaande formule ook voor het griepvirus, al is hij wel wat te simplistisch omdat meer factoren een rol spelen. "Drie dingen zijn hier heel belangrijk: superverspreiders, of heel populaire mensen met veel contacten, de kracht van een virus, en de groepen waarin we actief zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234