Maandag 30/03/2020

Gezondheidszorg

Waarom kankerpatiënten toch maar beter suiker blijven eten

Beeld Science Photo Library

Suiker doet kankercellen sneller groeien, blijkt uit nieuw Belgisch onderzoek. "En dus kunnen kankerpatiënten die suiker maar beter vermijden", beweren de onderzoekers. "Een voorbarige conclusie", vinden oncologen. "Onze patiënten hebben net baat bij een energierijk dieet."

Negen jaar lang bogen onderzoekers van KULeuven, VUB en VIB zich over de relatie tussen suiker en kankercellen. Dat die kankercellen versneld suiker omzetten in melkzuur ontdekte de Duitse biochemicus Otto Warburg lang geleden al. Maar waarom ze dat deden en hoe dat Warburg-effect nu precies werkte, was een raadsel. Tot nu. 

De Belgische onderzoekers ontdekten dat bij afbraak van suiker stoffen vrijkomen die de groei van kankercellen stimuleren. "Een vicieuze cirkel", zegt professor Johan Thevelein (VIB-KUL), die samen met Wim Versées (VIB-VUB) en Veerle Janssens (VUB) het onderzoek uitvoerde. "De afbraak van suiker doet kankercellen agressiever woekeren. Er ontstaan nog meer kankercellen die op hun beurt suiker gaan afbreken, waardoor de groei van de tumor verder gestimuleerd wordt." Zijn conclusie is dan logisch: Kankerpatiënten kunnen maar beter suiker vermijden. Een suikerarm dieet dus.

"Meer onderzoek nodig"

Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat dat een goed idee is. Een hele reeks toonaangevende oncologen verslikten zich in hun koffie toen ze de aanbeveling van Thevelein lazen. "Dit is  zeer interessant onderzoek", reageert Marc Peeters, diensthoofd oncologie aan het UZ Antwerpen. "Inzicht krijgen in het metabolisme van kankercellen is heel belangrijk. Maar om hieruit zomaar te gaan concluderen dat kankerpatiënten maar beter suiker kunnen vermijden, is wel heel prematuur. Een onderzoek met gekweekte weefsels in een labo-omgeving kan je niet zomaar naar de klinische praktijk doortrekken." 

Ook professor Hans Wildiers, oncoloog verbonden aan het UZ Leuven vindt de conclusies van Thevelein veel te ver gaan. "Voor je dit soort uitspraken kan doen is er nog heel wat verder onderzoek nodig." Dan heeft Wildiers het bijvoorbeeld over een onderzoek waarbij je de overlevingskansen van twee groepen kankerpatiënten - de ene met een suikerrijk, de ander met een suikerarm dieet - met elkaar vergelijkt.  

Professor Simon Van Belle, oncoloog verbonden aan het UZ Gent, wijst dan weer op de ongeziene flexibiliteit van kankercellen. "Uit eerder onderzoek is al gebleken dat die cellen op zoek gaan naar andere brandstof wanneer je suikers wegneemt. Bij borstkanker bijvoorbeeld gaan die kankercellen dan plots vet verbranden. Op die manier verleg je het probleem. Ook dat soort neveneffecten moet worden onderzocht." Ook Thevelein geeft die noodzaak aan vervolgstudies toe. "Maar het kan toch geen kwaad om kankerpatiënten, op basis van onze eerste bevindingen,  nu al te wijzen op het gevaar van suiker?"

Alweer een bewering waar de oncologen die we contacteerden het niet mee eens zijn. De zware behandelingen die kankerpatiënten vaak te beurt vallen, vragen juist om een dieet dat hen voldoende voedingsstoffen oplevert. Professor Wildiers: "Kankerpatiënten hebben, net als iedereen trouwens, baat bij een gewoon gezond voedingspatroon. En daar hoort ook suiker bij. Al mag je daar natuurlijk niet mee overdrijven." 

Wanneer die kankerpatiënten beslissen om suiker uit hun maaltijden te schrappen, bestaat het gevaar dat ze te fel verzwakken, wat het effect van hun behandeling vanzelfsprekend niet ten goede komt.  "Dit bericht zal bij onze patiënten tot twijfel leiden en onnodige ongerustheid over wat ze nu wel of niet mogen eten", vreest Peeters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234