EMOJI
Waarom emoji verkeerd geïnterpreteerd worden
De emoji die jij verstuurt, komen wellicht in een andere gedaante aan bij je vrienden. Zo heeft elk mobiel besturingssysteem verschillende emoji. Een iPhonegebruiker zal dus andere smileys ontvangen dan een iemand met een Samsung. Dat zaait verwarring, zo blijkt uit een onderzoek aan de University of Minnesota.
Zo kan dezelfde emoji op een ander platform helemaal anders onthaald worden. Apple, Microsoft, Google, Samsung, LG en co. gebruiken namelijk stuk voor stuk een andere emoticons voor ':-D'.
Hannah Miller, doctoraatsstudent aan de University of Minnesota, bevraagde 304 Amerikanen over emoji. Ze kwam tot de vaststelling dat de smiley met brede glimlach op iOS negatiever onthaald werd bij haar testpubliek. Op Samsung- , Microsoft- , LG- en Nexustoestellen werd de smiley positievier onthaald.
"De studie is geïnspireerd op persoonlijke ervaringen", vertelt coauteur Miller in een interview met BuzzFeed. Het was de studente opgevallen dat emoji verschillende gedaantes krijgen op de platformen. Het wekte haar nieuwsgierigheid om na te gaan of mensen daardoor ook een andere interpretatie geven aan emoji.
Het onderzoek hield wel geen rekening met de tekst die gebruikt werd in combinatie met de emoticons. Ook cultuur en achtergrond spelen een rol bij de interpretatie van emoji. Daar zijn de onderzoekers in dit rapport niet dieper op ingegaan.
Om zeker te zijn dat je vrienden hetzelfde plaatje te zien krijgen, gebruik je best WhatsApp. De berichten-app gebruikt het emojitoetsenbord van iOS.