Zondag 28/02/2021

AchtergrondVraag van de Week

Waarom bevat moedermelk zoveel suiker?

Moedermelk bevat wel 200 soorten suiker met elk een eigen functie. Beeld Getty Images
Moedermelk bevat wel 200 soorten suiker met elk een eigen functie.Beeld Getty Images

We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers.

Wij kennen suiker vooral als een bron van energie. Als u een marathon moet lopen of een lange dag moet werken, komt suiker goed van pas. Maar wie de hele dag op de bank zit te gamen, wint er vooral extra kilo’s mee.

“Tegenwoordig zit bijna overal suiker in, zelfs in dingen waarvan je het niet verwacht, zoals ketchup en brood”, zegt scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen). “Zo krijgen we vaak véél meer suikers binnen dan we nodig hebben en dat zet suiker in een kwaad daglicht.”

Walvoort vindt dat jammer, want suikers kunnen ons namelijk ook sterk maken en ons beschermen tegen nare ziektes. Dat begint al wanneer je als pasgeborene de eerste moedermelk binnenkrijgt.

Vroeger dachten we dat moedermelk vooral bestond uit melksuiker, vet en eiwitten. En dat die voedingsstoffen essentieel waren voor een baby om de enorme groeispurt door te maken. Inmiddels weten we beter: moedermelk bevat wel tweehonderd verschillende soorten suiker met elk een eigen functie. Sommige van deze suikers helpen bij het groeien van goede bacteriën in je darmen. Deze heb je later nodig voor een goede voedselvertering en ze houden je darmen gezond.

Maar wanneer kinderen de moedermelk binnenkrijgen, gebeurt er nog iets verrassends. “Veel suikers uit de moedermelk vinden we terug in de ontlasting van de baby”, vertelt Walvoort. Dat is vreemd, want dat betekent dat de baby’s de suikers zelf niet afbreken en dus niet gebruiken als voedingsbron.

Hoewel de suikers volledig uitgepoept worden, doen ze in het babylichaam wel iets anders bijzonders. Met name de suiker fucose is hierbij interessant, volgens Walvoort. Fucose beschermt de baby tegen het krijgen van diarree. Dat werkt zo: als diarree-ziekteverwekkers de darmen binnenkomen, hechten zij zich aan de darmcellen. Dan kunnen de ziekteverwekkers de darmen infecteren en wordt de baby ziek. Wanneer je moedermelk drinkt, passeert de fucose je darmen. In plaats van dat de ziekteverwekker aan de darm hecht, hecht hij aan fucose en wordt uitgepoept.

“Fucose kunnen we nu in het lab nabootsen, maar het is nog maar één voorbeeld van de vele suikers die zich in moedermelk bevinden.”

Door deze suikers goed te bestuderen, kunnen we achterhalen wat de unieke krachten van al die suikers in ­moedermelk zijn en ze wellicht állemaal namaken. Walvoort: “Dat is belangrijk wanneer je je kind geen borstvoeding kunt geven.” In poedermelk zitten tegenwoordig ook al een heleboel belangrijke suikers die kinderen sterk en gezond kunnen maken. Als we daar ook nog fucose aan kunnen toevoegen wordt dat dus alleen maar beter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234