Donderdag 23/05/2019

Games

Vooral kleppers scoren op Belgian Game Awards

Het wereldwijd bekende 'Space Pirate Trainer' werd de beste vr-game. Beeld I-Illusions

De grootste en bekendste Belgische videogames van het moment waren ook diegene die gefêteerd werden op de allereerste Belgian Game Awards. De wereldwijd bejubelde fantasygame Divinity: Original Sin 2, bijvoorbeeld, ging met de prijs voor beste consolegame lopen. Het evenement, en de daaraan gekoppelde 1UP-tentoonstelling in de expohallen van Kortrijk, onderstreepte vooral de ontzettende groei van het aantal piepjonge studio’s in het land.

Dat Divinity: Original Sin 2 de grootste Belgische consolegame van het moment is, daar kon de jury van de Belgian Game Awards wellicht moeilijk onderuit. Tussen de vier andere genomineerden zaten een paar bijzonder beloftevolle games, maar tegen een game die ettelijke miljoenen exemplaren verkocht en in een aantal prestigieuze buitenlandse bladen een recensiescore van 100 procent kreeg, viel wellicht weinig te beginnen. Ook al is ontwikkelstudio Larian sinds het zijn financiële hoofdzetel verhuisde naar Dublin strikt genomen geen Belgisch bedrijf meer.

Nog een gedoodverfde winnaar die uiteindelijk ook de prijs voor beste vr-game in handen kreeg, was Space Pirate Trainer, een schietspel van de Brusselse studio I-Illusions. De commercieel succesvolle game liet eveneens een beloftevolle kleinere titel – de interactieve tragedie Journey for Elysium – achter zich.

Het beste studentenproject was vr-puzzelgame Point of View. De game met het beste zakelijke idee erachter was volgens de jury Liftoff: FPV Drone Racing van het Hasseltse LuGus Studios, dat een merkwaardig businessmodel aan zijn game knoopte: hij is tegelijkertijd een trainingssimulator voor hobbyisten in het circuit voor droneracers én een veilige optie voor leken die zich eens aan die opkomende sport willen wagen. De beste niet-entertainmentgame was Pixel Picasso, een deels fysieke game waarbij kleurrijke plaatjes op elkaar moeten worden gepuzzeld op de vloer, waar ze naar de digitale wereld worden gebracht via een webcam.

Als meest beloftevolle productie die nog in de maak is, kwam - terecht - Flotsam bovendrijven, een stadsbouwgame in een Waterworld-eske wereld na de klimaatapocalyps, waarbij de gebouwen die de speler moet optrekken bestaan uit aangespoeld wrakhout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.