Geneeskunde
Voor het eerst kondigt farmaceut geneesmiddel tegen alzheimer aan
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Biogen denkt als eerste een medicijn op de markt te kunnen zetten dat de ziekte van Alzheimer kan afremmen.
Biogen gaat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA om toestemming vragen het middel aducanumab volgend jaar op de markt te brengen, maakte het bedrijf gisteren bekend.
Een middel tegen alzheimer, dat verantwoordelijk is voor 70 procent van alle gevallen van dementie, geldt als de heilige graal voor farmaceuten. Wereldwijd lijden naar schatting 20 miljoen mensen aan de ziekte. Maar nog altijd is er geen enkel middel dat de ziekte kan genezen of kan vertragen, ondanks miljarden euro’s kostende onderzoeken.
Ook aducanumab leek dat lot beschoren. Uit de voorlopige resultaten in maart bleek dat de vooraf gedefinieerde doelen niet werden behaald. Maar, zegt Biogen nu in een verklaring, dat ging om resultaten tot en met december vorig jaar, en van relatief veel patiënten met een lage dosering. Uit analyses die het bedrijf deed van alle resultaten tot en met maart blijkt nu dat patiënten met een hoge dosering wel degelijk minder snel achteruitgaan op zaken als geheugen, taal en taken als schoonmaken, boodschappen doen en de was.
Aducanumab is een passieve vaccinatie. Het middel wordt via een infuus in de elleboogplooi toegediend, en verplaatst zich dan naar de hersenen. Daar bindt het zich aan het samengeklonterde amyloïd-eiwitten, die een rol spelen bij het ontstaan van alzheimer. Het middel helpt daarmee het afweersysteem om die eiwitten op te ruimen.