Dinsdag 30/05/2023

Milieu

Voor het eerst haalt België de Europese fijnstofnorm

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het afgelopen jaar zat er minder fijn stof in onze lucht dan ooit gemeten. Voor het eerst sinds 1997 is de Europese daggrenswaarde nergens over- schreden.

Barbara Debusschere

In 2015 haalt België voor het eerst op alle meetplaatsen de Europese daggrens voor fijn stof . Dat blijkt uit de gegevens van Ircel (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu). Vorig jaar haalden Vlaanderen en Brussel al die norm maar lukte het nog niet in Wallonië. Dat was nu wel het geval.

Dankzij maatregelen en geluk met het weer zijn er nu wel goede resultaten. "Het is altijd moeilijk in te schatten wat het aandeel is van de impact van het weer en van de maategelen", zegt Frans Fierens van Ircel. "Duidelijk is in ieder geval dat in ons land het laatste jaar beide in positieve zin hebben meegespeeld."

Maatregelen die de laatste jaren stelselmatig zijn ingevoerd, zorgen simpelweg voor minder fijn stof in de lucht. Het gaat onder andere om verplichte roetfilters op dieselvoertuigen in de transportsector, steeds strengere normen voor verwarmingstoestellen en schonere productieprocessen in de industrie en landbouw.

Pizzaverbod

Toch moeten we nu ook weer geen victorie kraaien, zo benadrukt de expert. De norm die we in ons land nu een heel jaar nergens hebben overschreden is een Europese norm maar die is veel minder streng dat die van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Terwijl het hier goed gaat, zijn er in Italië zware problemen met fijn stof. In San Vitaliano, in de buurt van Napels, mogen geen pizza's meer gebakken worden in houtovens omwille van de hoge uitstoot en Milaan bant drie dagen lang alle privévekeer als ultieme maatregel in de strijd tegen smog. Tussen 28 en 30 december is vervoer met privévoertuigen, zowel auto's als motoren, verboden tussen tien uur 's morgens en vier uur 's namiddags verboden.

Die drastische maatregel is ongezien in Europa. In China, waar de smogniveaus vele keren boven de Europese pieken, wordt er regelmatig grootschalig ingegrepen. Hier is er in grote steden af en toe een autoloze dag of zijn er dagen waarop met alternerende nummerplaten wordt gewerkt. Dat is momenteel bijvoorbeeld zo in Rome, waar de smog ook piekt.

In Milaan krijgen inwoners één ticket van 1,5 euro, waarmee ze op al het openbaar vervoer kunnen. Er weerklinkt kritiek, onder andere van het voormalige Milanese milieuraadslid Edoardo Croci. "Het verkeer bannen doe je wanneer er verkeer is, niet op de zeer kalme dagen tussen Kerstmis en Driekoningen. Dan is het enkel voor de show. We zouden beter in de hele regio de vervuilende dieselvoertuigen op normale weekdagen bannen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234