Donderdag 25/04/2019

Alcohol

Volgorde waarin je alcohol drinkt, heeft geen invloed op je kater

De volgorde van bier en wijn drinken maakt volgens onderzoek geen verschil. Beeld thinkstock

Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Iedereen kent het aloude gezegde. Maar volgens onderzoek bij Duitse studenten maakt de volgorde niet veel uit. De kater is de volgende dag even zwaar. 

Wetenschappelijk onderzoek hoeft niet saai te zijn. Om na te gaan of de volkswijsheid klopt, dat het aangewezen is om eerst bier te drinken en dan wijn, hebben wetenschappers 90 studenten onderworpen aan een katertest. Ze lieten studenten (19-40 jaar) van de Duitse Witten/Herdecke Universität de ene week een volgorde testen en de volgende week een andere. Wat blijkt: de studenten hadden een even zware of lichte kater, naargelang de student. 

Katers zijn een fenomeen dat wetenschappers al langer bezighoudt, omdat er nog niet veel over geweten is. Wat je moet doen om er snel van af te raken, kunnen wetenschappers niet precies zeggen. De proef met de Duitse studenten toont verbazend genoeg ook geen verband aan tussen factoren als leeftijd of gewicht en hoe groot de kans is dat de persoon het de volgende dag zwaar te verduren zal hebben. Wel zouden vrouwen naar verhouding iets zwaardere katers hebben dan mannen. 

Hoewel braken op de avond zelf vaak een voorteken is dat de volgende dag geen gemakkelijke zal zijn, zo heeft de studie aangetoond, is het volgens hoofdauteur Kai Hensel (Universiteit van Cambridge) niet zo slecht om de tank even leeg te maken en je maaginhoud eruit te gooien. Dan komt er ook iets minder alcohol in je lichaam terecht. Al nuanceert hij: “Als je het punt bereikt dat je moet braken, zit je eigenlijk al aan the point of no return.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.