Vijf vragen
Voedingsexpert Paul Shapiro: “Bloeiende kweekvleesindustrie mogelijk over vijf tot tien jaar”
In de VS is zijn boek over kweekvlees een immens succes, nu moet ook West-Europa voor de bijl. Op vraag van dierenrechtenorganisatie GAIA liet expert duurzame voeding Paul Shapiro Clean Meat naar het Nederlands en Frans vertalen. Wat volgt is een tournee langs de West-Europese hoofdsteden.
Waarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor kweekvlees?
“Vele millennia was de enige manier om vlees te verkrijgen via dieren. Voor het eerst leren we nu hoe we echt vlees kunnen produceren zonder dieren te slachten.”
“Bovendien biedt kweekvlees een van de mogelijke oplossingen voor hét grootste probleem waar de mensheid zich nu mee geconfronteerd ziet: de klimaatopwarming. We weten dat de vleesindustrie daar een van de grootste oorzaken voor is. Tegelijk zien we ons geconfronteerd met een groeiende vraag naar voedsel, door een groeiende bevolking.”
In 2013 werd de eerste burger van kweekvlees met veel poeha aangekondigd. Sindsdien bleef het echter stil in die beloftevolle branche.
“Ik volgde voor mijn boek de commercialisering van kweekvlees en inderdaad, dat is nog altijd een erg jonge industrie. Maar het is een industrie. Er zijn wereldwijd zo’n dertig start-ups die er zich mee bezighouden. Zij halen miljoenen dollars op, bij mensen als Bill Gates of Richard Branson, maar ook bij grote vleesbedrijven in de VS en Duitsland.”
“Die bedrijfjes richten zich elk op iets anders: varkensvlees, yoghurt, eieren, leer, ... Breng je ze samen, dan zie je een industrie. En die probeert te doen voor slachtdieren wat de auto voor het paard deed: ze compleet overbodig maken. Je kan je nu toch niet meer inbeelden dat je ergens met paard en kar naartoe gaat?”
Zonder die financiële steun overleeft de industrie wel niet: kweekvlees is en blijft erg duur.
“Maar het wordt wel goedkoper: de eerste hamburger kostte zo’n 300.000 dollar. Nu maken ze die voor 11 dollar. Wie weet waar we staan in 2025? Akkoord, het is een industrie die nog geen gram vlees heeft verkocht. Maar ze maken al echt vlees: ik heb het verschillende keren gegeten. Wat hen nu nog rest, is een manier vinden om kweekvlees goedkoop aan de man te brengen en een weg te banen door het wetgevend kader.”
“En die commercialisering ligt niet eens zo ver meer van ons af: volgens mij zullen over twee jaar al enkele minimale, symbolische stukken vlees verkocht worden. Een bloeiende industrie en massaproductie acht ik mogelijk over vijf tot tien jaar.”
Voor wie is kweekvlees bedoeld?
“Voor alledaagse vleeseters. Of vegetariërs het eten, maakt op zich niet zoveel uit. Het doel is vooral om mensen die naar McDonald’s of KFC gaan, aan te zetten om dit te eten. En uit een enquête die GAIA zopas liet uitvoeren, blijkt dat een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking wel oren heeft naar dat kweekvlees.”
Is dat geen voorbijgestreefd idee? Waarom zetten we niet direct in op meer plantaardig voedsel?
“Maar dat is niet realistisch. De vleesconsumptie blijft stijgen. Zelfs in landen als België waar er al veel aandacht is geweest voor de uitwassen van de vleesindustrie eten mensen meer vlees dan ooit tevoren.”
“Vergelijk het met de energietransitie waar we voor staan: die zal verschillende oplossingen vergen. Voor de vleesconsumptie en klimaatopwarming geldt hetzelfde: we hebben nood aan verschillende oplossingen. Kweekvlees kan er daar één van zijn.”