Zaterdag 07/12/2019

Natuurbeheer

VN-rapport: voedselproductie bedreigd door uitstervende diersoorten

Beeld Reuters

Onze wereldwijde voedselproductie is in gevaar, nu een aantal diersoorten het steeds moeilijker krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek, waarover de New York Times bericht. Het gaat onder meer over bijen, maar ook over andere insectensoorten, vogels en vleermuizen.

Een studiegroep, verbonden aan de Verenigde Naties trekt aan de alarmbel. In een nieuw uitgebreid rapport bracht ze de resultaten van verschillende voorgaande onderzoeken samen en destilleerde daaruit een conclusie. Die ziet er alles behalve rooskleurig uit.

Bestuivers, waaronder 20.000 verschillende soorten wilde bijen, komen steeds meer onder druk te staan. Maar ook vogels, vlinders, motten, wespen, kevers en vleermuizen hebben dringend hulp nodig, zo stelt het rapport.

Zo niet dreigt de globale voedselproductie in het gedrang te komen. Bestuivers bevruchten jaarlijks miljoenen fruitbomen, groenten, bloemen en notenbomen. Zo'n 35 procent van alle verbouwde planten worden bestoven, goed voor 577 miljard dollar per jaar. Doet de internationale gemeenschap niets, dan dreigt voor miljarden euro's aan voedsel verloren te gaan.

Klimaatverandering

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer diersoorten bedreigd worden. Agressieve landbouwpraktijken, waarbij elke vierkante meter benut moet worden, bijvoorbeeld. Er is minder plaats voor wilde bloemen, die de bestuivers moeten voeden.

Ook de klimaatverandering heeft een groot effect op de bestuivers. Zeker in Noord-Amerika en Europa, zo zegt onderzoeker Robert Watson. Zowel de plaatsen waar bloemen groeien en bestuivers leven veranderen, net als de timing wanneer de bloemen precies bloeien. "Zullen de bestuivers er zijn wanneer de bloemen hen nodig hebben?", vraagt Watson zich af in The New York Times.

Pesticiden

Over welk aandeel controversiële pesticiden als neonicotinoïden hebben brengt het onderzoek geen uitsluitsel. "Activisten tegen de pesticiden hadden de hele problematiek die de terugval van bijen veroorzaakte bijna gekaapt", zegt onderzoeker Simon Potts. Maar volgens hem zijn er meer factoren in het spel. Ook is niet duidelijk welke rol genetisch gemodificeerde gewassen spelen.

Het rapport is er vooral om wereldleiders wakker te schudden: "De boodschap is duidelijk", aldus Watson. "Als je bestuivers wilt beschermen, zijn dit de mogelijkheden die je zou kunnen of moeten overwegen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234