Zaterdag 03/06/2023

Groene stroom

Vlaanderen haalt doelstellingen voor groene stroom net niet

Door de stijging van het aantal zonnepaneleninstallaties en door het uitzonderlijk zonnige jaar is de doelstelling op het vlak van zonneproductie vorig jaar ruimschoots gehaald. Beeld BELGAIMAGE
Door de stijging van het aantal zonnepaneleninstallaties en door het uitzonderlijk zonnige jaar is de doelstelling op het vlak van zonneproductie vorig jaar ruimschoots gehaald.Beeld BELGAIMAGE

Vlaanderen lijkt haar doelstellingen voor de productie van groene stroom net niet te halen. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) schat dat Vlaanderen in 2018 is blijven hangen op 8.461 gigawattuur (GWh). Dat is 2,2 procent onder de doelstelling (8.650 GWh). En ook de prognose voor 2019 zit voorlopig 2,6 procent onder de vooropgestelde doelstelling. Zo blijkt uit een rapport van het VEA.

Redactie

“Uiteraard zouden we liever kunnen zeggen dat de doelstellingen ‘net wel’ gehaald zijn in plaats van ‘net niet’. Maar al bij al zijn we best tevreden met het resultaat”, reageert Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld).

In het Energieplan 2020 van de ontslagnemende Vlaamse regering staan doelstellingen om de productie van groene energie in Vlaanderen stelselmatig op te krikken. In 2016 produceerde Vlaanderen nog 7.365 GWh groene stroom. In 2020 moet dat cijfer met meer dan 40 procent gestegen zijn naar 10.519 GWh.

Zonnepanelen

De productie van groene stroom in Vlaanderen zit zeker in de lift. Zo was er volgens VEA in 2017 een groei van 8,1 procent en in 2018 van 6,3 procent. Maar terwijl Vlaanderen in 2017 nipt het vooropgestelde doel van 7.933 GWh haalde, lijkt het doel voor 2018, 8.650 GWh, net niet gehaald te zijn. Volgens een inschatting van het Vlaams Energieagentschap is Vlaanderen vorig jaar blijven steken op 8.461 GWh, of 2,2 procent onder de doelstelling.

Door de stijging van het aantal zonnepaneleninstallaties en door het uitzonderlijk zonnige jaar is de doelstelling op het vlak van zonneproductie vorig jaar ruimschoots gehaald (5 procent boven de doelstelling). Wat productie door windturbines op land betreft, werd de doelstelling op een haar na gehaald (0,8 procent onder de doelstelling).

Vooral de productie van groene stroom uit biomassa (8 procent onder de doelstelling) en biogas (11 procent onder de doelstelling) bleef onder de verwachtingen. Voor biogas verwacht het VEA trouwens dat ook de doelstellingen voor 2019 en 2020 niet gehaald zullen worden. “Dit wordt verklaard doordat een aantal installaties uit dienst zijn genomen en een aantal geplande projecten niet of na 2020 zullen worden gerealiseerd.” Er is volgens het VEA wel een grote biogasinstallatie gepland van 19,8 MWe waardoor de subdoelstelling met vertraging haalbaar is.

Inhaalbeweging

“Wat zonnepaneleninstallaties betreft, is er met een toename van 5 procent een behoorlijke inhaalbeweging gemaakt. Op het vlak van windenergie halen we de doelstellingen op een haar na. Biomassa zit inderdaad in een dalende trend, maar daar staat tegenover dat biogas weldra een boost krijgt via enkele geplande grotere installaties. Onze energietransitie naar groene stroom en warmte zit kortom op de goeie weg”.

Vorig jaar lanceerde de Vlaamse regering met het ontwerp Energieplan 2030 ook doelstellingen met 2030 als horizon. Het doel is om de productie van groene stroom uit zon en wind bijna te verdubbelen. Zo moet er bijvoorbeeld jaarlijks 300 MWe aan zonnecapaciteit bijkomen, een doelstelling die volgens het VEA haalbaar is. Wat windturbines betreft, ligt het gemiddelde groeiritme wat lager dan de huidige jaarlijks beoogde groei van 150 MWe per jaar. Tussen 2021 en 2030 wordt gemikt op 51 MW/jaar. “Er wordt een lagere groei vooropgesteld omwille van de beperkende factor van beschikbare ruimte”, klinkt het.

Voor biomassa wordt rekening gehouden met een dalende productie, maar voor biogas is dan weer sprake van een lichte stijging “omdat wordt uitgegaan van 10 bijkomende installaties voor vergisting van GFT en bijkomende pocketvergisters in de landbouwsector”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234