Woensdag 01/04/2020

Vlaams Parlement stemt verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019

Minister Ben Weyts spreekt van "een historische stap" op het vlak van dierenwelzijn.Beeld BELGA

Het Vlaams Parlement stemt vandaag over het verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019. Vanaf 2019 wordt verdoving, bijvoorbeeld via elektronarcose, verplicht voor de meeste dieren, behalve voor runderen en kalveren. Voor die dieren staat de verdovingstechniek nog niet op punt en wordt voorlopig nog gewerkt met post-cut stunning, het verdoven van het dier onmiddellijk na de halssnede.

Er leeft al langer discussie over de invoering van een algemeen verbod op het onverdoofd slachten in Vlaanderen. Het politieke draagvlak voor zo'n verbod is de voorbije jaren gegroeid, maar er bleven juridische bezwaren en hindernissen.

Bemiddelaar
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besliste een bemiddelaar, Piet Vanthemsche, het veld in te sturen. Op basis van diens verslag werd eerder dit jaar een politiek akkoord uitgewerkt. Dat akkoord is nu door de partijen van de meerderheid en de oppositie, op Vlaams Belang na, in een decreet gegoten dat vandaag groen licht zal krijgen.

Ongevoelig voor pijn
Concreet voorziet het voorstel in een verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019. Vanaf dan zullen dieren enkel ritueel kunnen geslacht worden na een omkeerbare verdovingstechniek zoals elektronarcose. Door die verdoving wordt het dier ongevoelig voor pijn.

Voor grotere dieren zoals kalveren en runderen geldt voorlopig een uitzondering. Voor die dieren staat de verdovingstechniek nog niet volledig op punt. Zolang dat niet het geval is, moet volgens het decreet de techniek van de post-cut stunning toegepast worden. Daarbij wordt het dier onmiddellijk na de halssnede verdoofd.

Begeleiding
De slachthuizen krijgen tot 2019 om hun personeel en infrastructuur voor te bereiden op de nieuwe manier van slachten. De joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap zullen kunnen rekenen op begeleiding bij het toepassen van de nieuwe regels.

Om capaciteitsproblemen op te vangen blijven collectieve slachtvloeren mogelijk, maar daar zal enkel verdoofd kunnen geslacht worden.

Minister Weyts spreekt van een "historische stap" op het vlak van dierenwelzijn. "Na jaren van zwoegen en aan de kar trekken - en na tonnen kritiek - hebben we nu eindelijk een algemeen verbod op onverdoofd slachten. Vlaanderen neemt op vlak van Dierenwelzijn een voortrekkersrol op binnen de EU", aldus Weyts.

GAIA
Ook dierenrechtenorganisatie GAIA spreekt van een "historische gebeurtenis". "22 jaar hebben we ervoor geijverd en vandaag is het eindelijk zover", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De organisatie trakteerde minister Weyts en parlementsleden Jelle Engelbosch en Hermes Sanctorum op chocoladen schapen. "Zij hebben volop hun schouders onder dit verbod gezet", aldus Vandenbosch.

"Liever sneller"
Alleen oppositiepartij Vlaams Belang was niet bij de opmaak van de tekst betrokken. De partij bertreurt dat, maar zal het voorstel wel goedkeuren. Al had het Vlaams Belang wel liever een onmiddellijk verbod gezien.

De partij is zelf al langer voorstander van een verbod op onverdoofd slachten en diende daarvoor zelf ook al voorstellen in. Fractieleider Chris Janssens vindt het wel jammer dat de verdovingsplicht pas ingaat in 2019. "Daardoor zullen in 2017 en 2018 nog duizenden dieren onverdoofd worden geslacht. Ook op de Offerfeesten van 2017 en 2018 zal dus nog steeds onbedwelmd kunnen worden geslacht", aldus Janssens.

Freilich: "Wij zullen wet respecteren"

"De wet is de wet en die zullen wij naleven." Dat zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel in een reactie op het verbod op onverdoofd slachten.

"Wij zijn loyale burgers. De wet is de wet en daar zullen wij ons aan houden, ook al is het niet van harte", zegt Freilich woensdag. De Europese raad voor Koosjer slachten kan woensdag nog niet reageren. "Over wat wij gaan doen, kan ik nog geen antwoord geven", zegt voorzitter Pinkhas Kornfeld. De raad liet in het verleden al weten niet blij te zijn met het voorstel omdat het niet in overeenstemming is met de joodse wetgeving. Kornfeld opperde toen ook de mogelijkheid om misschien geen vlees meer te eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234