Maandag 14/10/2019

Voeding

Viseters leven langer dan vleeseters

Wie een keer per dag vis eet, leeft doorgaans langer dan iemand die dagelijks een lap rood vlees verorbert. Vlees door vis vervangen zou de kans op vroegtijdige dood zelfs met een kwart verlagen, blijkt uit een nieuwe studie. Het onderzoek van de Harvard School of Public Health is gepubliceerd in de British Medical Journal

Het is al langer aangetoond dat rood vlees, zoals rund, varken of lam, de kans op hart- en vaatziekten omhoog stuwt. Minder duidelijk waren de voordelen van een alternatief dieet. Nu werden meer dan 80.000 gezonde volwassenen acht jaar lang gevolgd om te kijken wat zij aten. Ongeveer 14.000 van de deelnemers overleden tijdens die periode, als gevolg van onder andere hartziekten, kanker, ademhalingsproblemen of dementie. 

Wat er dagelijks op hun bord lag, bleek een rol te spelen: de personen die dagelijks rood vlees aten, hadden 10 procent meer kans om te zijn gestorven. Voor verwerkt vlees zoals ham, salami en gehakt was de sterftekans nog hoger, met 17 procent. Het goede nieuws: wie de portie rood vlees verving door vis, noten, kip, eieren en groenten, liep 25 procent minder kans om te sterven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234