Woensdag 20/10/2021

Games

Vijf nieuwe videogames die deze week het spelen waard zijn

Shadow of the Colossus. Beeld PlayStation
Shadow of the Colossus.Beeld PlayStation

De 4K-remake van een gedrochtelijke klassieker, een Minecraft-kloon met ambitie, een verplicht vechtnummertje, en twee intrigerende maar ook snel weer vergeten indiegames. Een doodgewone week in het rijk der videogames, quoi.

Shadow of the Colossus (★★★★☆)

Kan een mens tegelijkertijd euforie en droefheid ervaren? Dertien jaar geleden toonde Shadow of the Colossus van wel: die krachtige cocktail van emoties sloeg genadeloos binnen toen we onze eerste kolos hadden verslagen. Daar ging een lange, bitse strijd aan vooraf, waarin we het imposante maar onschuldige beest meestal moesten beklimmen om te kunnen inhakken op zijn zwakke plekken, waarna het met een loeiharde beuk eerst door zijn knieën ging, en daarna - met een nog luidere slag - op zijn kin.

Zo mogelijk nòg intenser was de snerpende droefenis tussen de zestien epische monstergevechten door, wanneer u uw eenzame ruiter door het imposante maar doodse landschap joeg, vervuld van wanhoop op jacht naar de overblijvende monsters wier dood hem - hopelijk - zou helpen om zijn overleden geliefde opnieuw tot leven te wekken.

Als u een idee wilt hebben van de ruimtelijke verhouding tussen monster en held: dit is 'm. Beeld PlayStation
Als u een idee wilt hebben van de ruimtelijke verhouding tussen monster en held: dit is 'm.Beeld PlayStation

Of het wel écht nodig om een absolute classic als Shadow of the Colossus, een PlayStation 2-titel uit 2005 die voor eeuwig in de annalen gegrift blijft als een van de absolute meesterwerken in dit medium, helemaal opnieuw op te trekken voor een krachtigere console, daar kan over worden gediscussieerd: de herinnering aan die joekel van een videogame is vandaag nog steeds krachtig genoeg. Maar we zijn niettemin blij dat we deze moderne versie, klaargestoomd voor het 4K-tijdperk, in onze PS4 konden floepen.

Ook voor PlayStation 3 verscheen in 2011 een remaster van deze game, maar deze nieuwe versie is van een heel andere orde: de hele wereld van de game werd, detail per detail, textuur per textuur, opnieuw van nul gemaakt. Wanneer we zoeken naar een equivalent in film, is het voorbeeld dat het dichtste in de buurt komt Psycho, Gus Van Sants in 1998 gelanceerde shot-voor-shot-remake van Alfred Hitchcocks klassieker. Verhaal, decors, details, zelfs gameplay zijn hetzelfde gebleven, op een lichtjes gemoderniseerd besturingsschema na. Het is een solide bouwsel, vakkundig opgetrokken door dezelfde Amerikaanse studio die ook achter de zonet genoemde remaster zat.

We zijn niet zo'n fan van het feit dat die 'remakers' het vale kleurenpalet van het origineel hebben aangehouden: dat werkte destijds om een schilderachtige, visueel consistente wereld te scheppen ondanks de nog relatief onbeduidende visuele kracht van de PlayStation 2, en heeft in deze tijden van knapperige graphics net het omgekeerde effect. Maar het doet niets af aan de kolossale klus die de makers voor elkaar hebben gekregen: een moderne remake naar het scherm brengen met een quasi-volledig behoud van de briljantie van het originele werk.

Eenzaamheid is een belangrijk thema in Shadow of the Colossus. Beeld PlayStation
Eenzaamheid is een belangrijk thema in Shadow of the Colossus.Beeld PlayStation

Uit voor PlayStation 4.

Dragon Quest Builders (★★★☆☆)

Met Dragon Quest Builders neemt het Japanse Square Enix' dertig jaar oude videogamereeks een paar van de principes van het iets piepere Minecraft over. Het bouw-element dat ingebakken zit in alle games uit het role playing-genre waartoe de tientallen cartooneske Dragon Quest-games behoren wordt in dit interessante zijspoortje van de langlopende serie zodanig op de spits gedreven dat het wel héél erg lijkt op dat onstuitbare blokkenspelletje.

Het brengt Dragon Quest Builders in een spagaat die de game zonder moeite kan aanhouden, ook al omdat de ontwerpers uit zowel hun eigen materiaal als uit Minecraft precies dié elementen hebben gelicht die zinvol zijn voor deze mix. Zo gebeurt vechten en de bodem ontginnen naar bouwstenen met dezelfde handeling (beetje creepy: ook verslagen vijanden veranderen in grondstoffen), waarna de bestanddelen die u verzamelt kunnen worden gebruikt voor bouwsels.

Bouwen én avontuur gaan hand in hand in Dragon Quest Builders. Beeld Square Enix
Bouwen én avontuur gaan hand in hand in Dragon Quest Builders.Beeld Square Enix

Tegelijkertijd is de actie in Dragon Quest Builders ook niet op opperst vrijheid gestoeld: er valt een verhaal te doorlopen, al gidst dat u vooral doorheen de noodzakelijke mechanieken om dieper door te dringen tot alle mogelijkheden van de game. Maar het integreert het element 'bouwen' eveneens in de vertelling, waarin uw personage in een postapocalyptische wereld het boeltje weer moet heropbouwen, en dat constructie-element ook thematisch de rode draad door de gebeurtenissen vormt.

Bouwen is tegelijkertijd een gameplaymechaniek en een narratief thema in Dragon Quest Builders. Beeld Square Enix
Bouwen is tegelijkertijd een gameplaymechaniek en een narratief thema in Dragon Quest Builders.Beeld Square Enix

Pas uit voor Nintendo Switch, ook voor PS4.

Atomik: RunGunJumpGun (★★★☆☆)

Twéé luttele knoppen hebt u nodig om Atomik: RunGunJumpGun te spelen. Die besturen de mitrailleur die uw hoofdpersonage aan zijn lijf heeft hangen: de ene schiet naar onder, waardoor het opstijgt, de andere vuurt naar voren om obstakels weg te werken in de buitenaardse grotten waar u doorheen sjeest.

Waarom is deze eerste consoleversie van de al een jaar oude game, ondanks zijn wel héél eenvoudige besturing, dan zo krankzinnig moeilijk? Omdat dat vandaag gewoon mode is in het indiecircuit: er is de afgelopen jaren een duidelijke terugkeer bezig naar wat veel gamemakers als de kale essentie van videogames beschouwen, en dat is uitdaging, behendigheid, coördinatie, frustratie. Een hemeltergende moeilijkheidsgraad, te vergelijken met die van de games waarop dertig à vijfendertig jaar geleden in de lunaparken en op huiscomputers werd gerammeld, is op dit moment gewoon heel erg hip. En dus worden de gevaren in Atomik: RunGunJumpGun met iedere hyperkorte maar uitdagende level steeds groter, gevaarlijker en dichter.

Twee knoppen hebt u maar nodig om Atomik: RunGunJumpGun te spelen. En toch zo waanzinnig moeilijk. Beeld Devolver Digital
Twee knoppen hebt u maar nodig om Atomik: RunGunJumpGun te spelen. En toch zo waanzinnig moeilijk.Beeld Devolver Digital

Atomik: RunGunJumpGun is daardoor een game die ongetwijfeld een schare ardente fans rond zich aan het verzamelen is. Die krijgen ook de game die ze verdienen: dit is een bitse, opzwepende game die veel finesse en oefening vraagt, en wiens curve bijzonder snel steil in opwaartse richting gaat. Voor de rest van ons is Atomik: RunGunJumpGun misschien iets van het goede teveel, en ook een zoveelste exploot van het 8-bit-pixelfetisjisme dat gamemakers in de indie-cultuur vandaag in de ban houdt.

De gameplay is bovendien niets van het soort dat we nog nooit eerder hadden gezien: het is een soort bastaardkind van H.E.R.O., een van de allervroegste games van Call of Duty-label Activision uit 1984 waarin gangenstelsels en zwaartekracht een grote rol speelden, en de recentere mobiele game Jetpack Joyride. We kunnen ons, kortom, niet van de indruk ontdoen dat hij maar weinig unieke trucjes weet op te voeren, deze pony.

Atomik: RunGunJumpGun is weer een toonbeeld van het onophoudelijke 8-bit-fetisjisme dat indie-gamemakers in de ban houdt. Beeld Devolver Digital
Atomik: RunGunJumpGun is weer een toonbeeld van het onophoudelijke 8-bit-fetisjisme dat indie-gamemakers in de ban houdt.Beeld Devolver Digital

Uit voor Nintendo Switch, pc, Mac, iOS, Android en Apple TV

Candleman (★★☆☆☆)

Een Chinese studio die een videogame maakt voor een overwegend westers publiek: het maakt van Candleman wellicht een klein unicum. Helaas is de ervaring die dit lyrische kleinigheidje levert al wat minder uitzonderlijk: een doordeweeks, niet al te uitdagend fysica-, exploratie-, puzzel- en platformspelletje waarin het speelelement - kort door de bocht - draait rond het creëren van licht in de duisternis. Dat licht is dan wel kaarslicht, want Candleman heeft zijn titel allerminst gestolen: u bestuurt letterlijk een wandelende kaars.

Een wandelende kaars speelt de hoofdrol in Candleman. Beeld Zodiac Interactive
Een wandelende kaars speelt de hoofdrol in Candleman.Beeld Zodiac Interactive

Vanuit de verte lijkt Candleman nog het sterkste op Little Nightmares, een intrigerende, eveneens op fysische omgevingspuzzels bestaande game die begin vorig jaar op de markt kwam. Maar waar die game erin slaagde om de speler in een nachtmerrieachtige maar ook geloofwaardige wereld onder te dompelen, probeert Candleman het van zijn spel van licht en donker te hebben, en hangen de soms kleurrijke omgevingen waarin uw kaars-op-pootjes terechtkomt - en de gameplaygimmicks waarin vooral het aanhouden van de kaars centraal staat - te weinig aan elkaar om een pakkende ervaring op te leveren.

Exploratie, puzzels en platforms maken de dienst uit in Candleman. Beeld Zodiac Interactive
Exploratie, puzzels en platforms maken de dienst uit in Candleman.Beeld Zodiac Interactive

Uit voor Xbox One, pc en Mac.

EA Sports UFC 3 (★★☆☆☆)

Designers bij de EA Sports-afdeling van de Amerikaanse videogamereus Electronic Arts zijn geobsedeerd door lichaamsbewegingen. Bij iedere jaarlijkse aflevering van hun Fifa-voetbalreeks, bijvoorbeeld, behoort korter dribbelen tot de dada's. Hetzelfde geldt voor de nieuwe gamefranchise die het label enkele jaren geleden opstartte rond de Ultimate Fighting Championship-vechtsport, en waarvan inmiddels de derde editie is verschenen: centraal in de nieuwe game is een compleet nieuw lichaamsbewegingssysteem dat Real Player Motion heet, en dat meer dan ooit de fysieke layout van de knoppen op een gamecontroller vertaalt naar plaatsen op het menselijk lichaam.

EA Sports' relatief nieuwe UFC-franchise is al aan zijn derde editie toe. Beeld Electronic Arts
EA Sports' relatief nieuwe UFC-franchise is al aan zijn derde editie toe.Beeld Electronic Arts

Dat de vier actieknoppen staan voor de armen en benen is niets nieuws: het zit ook al in een hele resem andere vechtgames. Maar combineer dat met de schouderknoppen waarmee er een hoekstoot kan worden uitgehaald, en een van de twee duimsticks die de houding van het lichaam vlot in drie verschillende poses doet switchen, en het resultaat is inderdaad een knokgame die bijzonder intuïtief aanvoelt. Al vanaf de eerste keer dat u in de rechthoekige arena binnenstapt hebt u meteen het gevoel dat winnen mogelijk is, dankzij die donders eenvoudige besturing.

Alleen jammer dat er vèrder weer weinig te vertellen valt over UFC 3. Ja, bloed druipt weer wat realistischer uit de versufte hoofden, zweet dwarrelt weer wat weelderiger in het rond na iedere slag, en de carrière heeft wat meer vlees, maar al die elementen maken van UFC 3 vooral weer een van die soort puur iteratieve games waarin EA Sports erg goed is geworden.

Intuïtieve lichaamsbewegingen vormen het speerpunt van UFC 3. Beeld Electronic Arts
Intuïtieve lichaamsbewegingen vormen het speerpunt van UFC 3.Beeld Electronic Arts

Uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234