Zondag 05/02/2023

Klimaat

Verwerken we binnenkort broeikasgassen tot steen? Rotsen kunnen CO2 de wereld uit helpen

► Dit peridot-mineraal kan CO2 omzetten in gesteente. Beeld De Agostini/Getty Images
► Dit peridot-mineraal kan CO2 omzetten in gesteente.Beeld De Agostini/Getty Images

In Oman zijn rotsformaties ontdekt die CO2 kunnen omzetten in steen. Een nieuwe manier om de klimaatopwarming tegen te gaan dus. Maar hoe zinvol zijn stenen die broeikasgassen absorberen nu echt?

Steffie Geysens

Lange tijd ging men ervan uit dat het honderden jaren duurt vooraleer koolstofdioxide transformeert tot gesteente. Maar wat blijkt? Bij rotsen met veel alkalische elementen (zoals calcium) duurt hetzelfde proces slechts twee jaar. De steile rotsen in Oman zijn door hun samenstelling erg geschikt om CO2 om te zetten naar een soort kalksteen, net zoals dat bij het vulkanisch gesteente basalt het geval is.

Broeikasgassen verwerken in steen, het klinkt als de magische oplossing voor een wereldwijd probleem: klimaatopwarming. Maar zo eenvoudig is het niet. "Het is een weinig evidente en dure techniek", bemerkt Korneel Rabaey, verbonden aan het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET, UGent) en het onderzoeksplatform Capture. "Hoe transporteer je bijvoorbeeld de uitstoot van een fabrieksschoorsteen in Antwerpen naar een rots in Oman?"

Bovendien moeten de stukken rots fijngemalen en vermengd worden met CO2. "Dan heb je gigantische hoeveelheden rots nodig om een verschil te kunnen maken", zegt professor Mark Saeys, verbonden aan het Laboratory for Chemical Technology aan de UGent. Kortom, kostprijs en logistiek staan grootschalige toepassingen in de weg.

Koolstofdioxide uit de lucht halen, het is een vraagstuk waar de wetenschap zich al een hele tijd over buigt. Met een 'gepensioneerde' CO2-molecule kun je in principe twee dingen doen: wegstoppen of hergebruiken. Experts zien meer heil in dat laatste, het recycleren van koolstofdioxide tot nieuwe producten.

Naast de opslag van CO2 in rotsen zou het broeikasgas ook verwerkt kunnen worden tot straatklinkers, tegels of dakpannen. De Belgische onderneming Carbstone maakt nu al op die manier bouwproducten op kleine schaal. "Ik denk dat we binnen tien à vijftien jaar veel meer van zulke ondernemingen zullen hebben", zegt Rabaey.

Nieuwe brandstof

En er zijn nog meer mogelijkheden. "Via artificiële fotosynthese kan energie worden opwekt in CO2-moleculen. Zo zou het broeikasgas verwerkt kunnen worden tot een brandstof, die de concurrentie aangaat met olie en gas. Voor de opslag ondergronds kan infrastructuur van de olie- en gasbedrijven gebruikt worden. Op Europees niveau is daarover een discussie aan de gang tussen de Commissie, het Parlement en de lobbygroepen", zegt Saeys.

Ook Rabaey acht een bijdrage aan de circulaire economie zinvoller. "Het omzetten van CO2 naar een verkoopbaar product is sowieso aantrekkelijk. Het kan op termijn via eiwitten verwerkt worden in voeding, een beetje zoals bij de vegetarische vleesvervanger quorn. Net zoals bij soja worden proteïnes en eiwitten aangemaakt door CO2 op te nemen uit de lucht, met dat verschil dat je zeer efficiënt voeding maakt zonder landbouwgrond nodig te hebben. Maar evengoed kan koolstofdioxide in plastic verwerkt worden."

Om de opwarming van de aarde onder 2 graden Celcius te houden, kunnen we nog maar tien jaar aan de huidige emissiehoeveelheid uitstoten. Rabaey stelt dat het vooral een politieke keuze is om broeikasgassen al dan niet tot steen te verwerken, door de hoge kosten en lage baten.

Saeys stelt een terugnamebeleid voor. "Voor iedere ton aardolie die bedrijven ontginnen, zouden zij evenveel ton CO2-afval moeten verwerken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234