Verloren kikkerpoot kan terug aangroeien
Sommige salamanders zijn in staat om geamputeerde ledematen terug aan te laten groeien. Ook een zeester draait haar hand niet om voor het herstel van een paar verloren armen. Kikkers kunnen dat niet, net als de meeste andere dieren. Maar Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om een kikkerpoot toch terug te laten aangroeien. Ze stelden de wonde na verlies van een poot gedurende 24 uur bloot aan een cocktail van vijf stoffen die cruciale groeiprocessen op gang brachten. Waarop de kikkers een grotendeels volwaardige poot terugkregen. Men wil nu onderzoeken of dat trucje ook bij zoogdieren werkt.
Oog verraadt risico op een hartaanval
Loopt u het risico om in het komende jaar een hartaanval te krijgen? Britse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om die vraag op basis van een oogscan te beantwoorden. Met kunstmatige intelligentie slaagden ze erin het risico op een hartaanval met een nauwkeurigheid van 70 tot 80 procent te voorspellen. Een algoritme baseert zich daarvoor op veranderingen in de kleine bloedvaatjes in het netvlies, die informatie prijsgeven over de gezondheid van het hart. Automatische analyse van oogscans kan op termijn een relatief goedkope screeningstechniek worden.
Geen genade voor bijen met kapsones
Bij de meeste bijensoorten is één larve uitverkoren om uit te groeien tot koningin. Ze krijgt daartoe een speciaal dieet voorgeschoteld door haar verzorgers. Maar bij de soort Melipona beecheii ontwikkelt tot een vijfde van de larven zich tot koningin. Dat doen ze niet onder invloed van het klassieke koninginnendieet, blijkt uit Leuvens onderzoek. De larven beslissen - op een nog onopgehelderde manier - schijnbaar zelf om een gooi naar de troon te doen. Vruchteloos, in de meeste gevallen, want werkbijen liquideren op één na alle wannabe koninginnen.
Echte vrienden delen speeksel met elkaar
Hoe krijg je als baby of peuter inzicht in de relaties tussen de mensen om je heen? Amerikaanse onderzoekers toonden baby’s beelden van een actrice die met een pop van eenzelfde stukje sinaasappel at. In een ander filmpje speelden de pop en een andere actrice met een bal. Wanneer de pop later huilde, keken de baby’s eerst en langer naar de dame die sinaasappel had gegeten, alsof ze daar meer heil van verwachtten. De wetenschappers vermoeden dat kinderen de sterkte van een band aan het uitwisselen van speeksel afmeten omdat ze dat vaak met hun nauwe verwanten doen door te kussen of van dezelfde lepel te eten. (BDB)