Donderdag 20/02/2020

Privacy

Verkoopt de overheid straks uw privégegevens aan farmabedrijven?

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer.Beeld Photo News

De overheid moet gezondheidsgegevens van burgers kunnen doorgeven, of zelfs verkopen, aan de farmaceutische sector. Dat zegt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) in zijn nieuwe beleidsnota. "We kunnen daar geld voor vragen, zolang dat terugvloeit naar de patiënt."

Philippe De Backer (Open Vld), staatssecretaris voor Privacy, stelt vandaag zijn beleidsnota privacy voor aan het parlement. Daarin buigt hij zich over de grootschalige uitwisseling van data. "Het concept van open data en big data biedt grote maatschappelijke en economische kansen. Zo zouden overheidsgegevens op het vlak van gezondheidszorg tot interessante innovaties kunnen leiden in de farmasector en omgekeerd."

Volgens De Backer krijgt de Privacycommissie nu al heel wat vragen van privébedrijven om toegang te krijgen tot gegevens van de overheid. Zo vragen verzekeringsmakelaars toegang tot het rijksregister van de burgers. "We moeten ons daar tegen wapenen en zelf beslissen welke gegevens we willen uitwisselen met de private sector en welke niet."

Een van de partners kunnen de mutualiteiten zijn. Die houden gezondheidsgegevens bij van hun klanten, zoals welke medicijnen ze nemen of welke therapie ze volgen. "Die informatie interesseert de farmaceutische sector. Een uitwisseling van die gegevens moeten we bestuderen in de Privacycommissie."

Boetes

In ruil voor hun persoonlijke gegevens kunnen patiënten dan een financiële compensatie krijgen. "We zouden daar geld voor kunnen vragen. Ik ben daar op zich niet tegen, zolang dat geld maar terugvloeit naar de patiënt. Denk maar aan lagere prijzen voor hun medicatie. Nu is de wet op de privacy te rigide."

De kersverse staatssecretaris wil de Privacycommissie meer armslag geven. Zo zal ze niet alleen moeten bepalen met welke private bedrijven de informatie gedeeld wordt, ook zal ze boetes kunnen opleggen als bedrijven verkeerd omgaan met die informatie. Die boetes kunnen oplopen tot 4 procent van de jaarlijkse omzet. "Voor grote bedrijven gaat dat om geweldig veel geld. Op die manier zal de commissie ook veel preventiever kunnen werken", aldus De Backer.

Klinkt omstreden, zeker in tijden dat internetbedrijven als Google en Facebook strijd leveren om privégegevens op het internet. Dat net de staatssecretaris voor Privacy die gegevens zonder slag of stoot wil aanbieden aan bedrijven, wekt verbazing. De Backer benadrukt daarom dat de persoonlijke levenssfeer beschermd moet blijven. "Bij open data kan de overheid bijvoorbeeld werken met geanonimiseerde data", zegt hij.

Controle

Anderzijds wil De Backer mensen meer controle geven over wat ze met hun gegevens doen. Velen zijn zich niet bewust van welke informatie ze aan wie doorgeven. Daarom wil hij zo snel mogelijk werk maken van een privacypaspoort. "Daar kun je perfect zien wie welke gegevens van je gebruikt. Op dit moment heb je vaak geen enkel zicht op wie met je persoonlijke data is gaan lopen."

Bij de Privacycommissie was niemand bereikbaar voor commentaar.

De staatssecretaris voor voor Privacy die zelf de markt op wil gaan met privégegevens: hoe zit dat precies? En wat is dan de rol van de Privacycommissie? U leest het in ons interview met Philippe De Backer, in de pluszone voor abonnees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234