Zaterdag 28/05/2022

Obesitasprobleem

Vergeet het dieet, vermager met de spuit

null Beeld Charlotte Dumortier
Beeld Charlotte Dumortier

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft de toestemming gegeven om Saxenda op de markt te brengen. Een dagelijks spuitje waarmee mensen met overgewicht gemakkelijk 10 procent kunnen vermageren. "Het is een doorbraak, maar het obesitasprobleem zal er niet mee opgelost worden."

JOHANNA LAURENT

Al decennialang zijn farmaceuten en pillendraaiers op zoek naar het ultieme afslankmiddel. Zeker nu steeds meer mensen met overgewicht kampen, zou zo'n medicijn een gat in de markt zijn. Eind vorige week heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap groen licht gegeven voor een middel dat mogelijk die heilige graal is. Saxenda, een hormoon dat gebruikers sneller een verzadigd gevoel geeft, zal binnenkort bij ons te koop zijn. De Europese Commissie moet de goedkeuring van het EMA enkel nog officialiseren.

Het gaat om een dagelijkse injectie die 5 tot 10 procent van iemands lichaamsgewicht als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Bij enkele extreme gevallen loopt dat cijfers zelfs op tot 17 procent. Een doorbraak in de strijd tegen obesitas. "Voor de duidelijkheid: het is geen wondermiddel", zegt professor Luc Van Gaal, endocrinoloog van de obesitaskliniek van het UZA. "Je kunt er gemiddeld 10 procent van je gewicht mee verliezen. Wie voor chirurgie kiest, kan 30 procent verliezen. Er is dus nog steeds een gat voor wie niet met chirurgie geholpen kan worden." Toch noemen experts het medicijn een doorbraak in de strijd tegen obesitas. "Het is de eerste keer dat een lichaamseigen stof via een injectie ingespoten wordt. Saxenda bevat immers GLP-1, een stof die normaliter door de darm afgescheiden wordt. Deze doorbraak is vooral een stap naar een meer rooskleurige toekomst. Nu bevat Saxenda één hormoon dat een rol speelt in de verzadiging van onze eetlust. De hoop bestaat dat het hormoon in de toekomst met nog twee gelijkaardige hormonen in één injectie gecombineerd kan worden, zodat we een gewichtsverlies van 20 procent kunnen bereiken."

Wie van plan is de injectie te gebruiken om overtollige winterkilo's snel weg te werken, is eraan voor de moeite. Saxenda zal enkel onder strenge voorwaarden aan patiënten verstrekt worden. "Alleen wie een BMI boven 30 heeft, komt in aanmerking", zegt professor Bart Van der Schueren, obesitasexpert in het UZ Leuven. "Ook wie een BMI boven 27 heeft, gecombineerd met een aandoening die te wijten is aan overgewicht, zal de injecties kunnen krijgen. Het gaat dan om mensen met diabetes type 2, slaapapneu of een hoge bloeddruk. En alleen wie de eerste twaalf weken minimum 5 procent gewicht verliest, zal de behandeling mogen verderzetten."

Levensstijl aanpassen

Hoewel er veel van Saxenda verwacht wordt, kent het medicijn ook zijn negatieve kanten. Patiënten die de behandeling pas starten, kunnen zich misselijk voelen en braakneigingen hebben. "Wie het middel gebruikt, zal ook zijn levensstijl moeten aanpassen," aldus Van der Schueren. "Dat betekent gezonder eten en meer bewegen. Saxenda is een hulpmiddel, maar het obesitasprobleem van onze samenleving zal er niet mee opgelost worden."

Bovendien is het spul vrij duur. De prijszetting is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat het om een aantal honderden euro's per maand zal gaan. Geld dat (voorlopig) niet terugbetaald wordt. Ook wie schrik heeft van spuitjes - de injectie komt overeen met de prik van een insulinespuit - zal zijn angsten moeten overwinnen. Al bestaat er de hoop dat het medicijn op termijn slechts wekelijks of later maandelijks ingespoten zal moeten worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234