Zaterdag 19/10/2019

Drones

Van Vlaanderen mag drone tot 150 meter hoog

Beeld UNKNOWN

Drones moeten op meer plaatsen in Vlaanderen de lucht in kunnen én ze moeten hoger kunnen vliegen: tot 150 meter hoogte. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Zijn federale evenknie Jacqueline Galant (MR) heeft de limiet nochtans net op 91 meter vastgelegd.

Voor persoonlijk gebruik mogen drones tot 30 meter vliegen. De populaire onbemande vliegtuigjes mogen ook enkel in de achtertuin de hoogte in. Wie de zonnebadende buurvrouw wil fotograferen, moet weten dat dezelfde regels gelden als bij gewone camera's. Namelijk: er is toestemming nodig van de persoon in kwestie.

De toegelaten hoogte voor professioneel gebruik is vastgelegd op 300 voet (91 meter), maar er kunnen uitzonderingen worden toegestaan. De toestellen mogen ook niet overal de lucht in. De internationale wetgeving laat namelijk niet toe dat drones in gecontroleerd luchtruim vliegen zonder speciale toestemming. Ongeveer tweederde van België is gecontroleerd luchtruim. En goederentransport is (nog) niet toegelaten. Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft voor deze regels het Koninklijk Besluit klaar dat dit najaar zal worden gestemd in het parlement.

Far West

Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ziet het liever helemaal anders. De N-VA'er wil dat drones op meer plaatsen worden toegelaten, "want nu is bijna de helft van Vlaanderen verboden vlieggebied". Hij wil ook dat goederentransport wordt toegestaan én hij pleit voor een maximale vlieghoogte van 150 meter - zoals de Europese Unie voorstelt.

"Er moeten wetten zijn, want ons luchtruim mag niet de Far West worden", zegt Weyts. "Maar Vlaanderen mag ook geen achterstand oplopen: ook hier moeten jonge ondernemers maximaal kunnen experimenteren met deze veelbelovende nieuwe technologie." Weyts ziet namelijk veel interessante toepassingen voor de op afstand bestuurbare vliegtuigjes: "Drones kunnen bij een verkeersongeval bijvoorbeeld snel de situatie en de filevorming inschatten. Ze kunnen helpen bij branddetectie, ondersteuning bieden bij rampen, moeilijk bereikbare gebieden bevoorraden of luchtfoto's maken."

Weyts heeft hierover echter weinig in de pap te brokken. "Het gebruik van drones is een federale bevoegdheid, geen Vlaamse", laat het kabinet-Galant weten. Al heeft de minister wel advies ingewonnen bij de drie gewesten.

Evolutie

De limiet is volgens Galant ook gemakkelijk te verdedigen: "Die ligt op 91 meter hoogte voor onbemande vliegtuigjes omdat bemande toestellen tot 150 meter mogen vliegen. Als we de limiet verhogen tot 150 meter is het risico op eventuele ongelukken groter. Die veiligheidsmarge tussen bemand en onbemand verkeer is dus een doordachte keuze." Galant benadrukt wel dat het Koninklijk Besluit niet in steen staat gebeiteld: "De drone-industrie is een sector die zal blijven evolueren, en er kan altijd over worden gedebatteerd. Maar we geloven wel dat deze regels het overgrote merendeel van de drone-toepassingen in ons land mogelijk maken."

Privacycommissie zet licht op groen voor Koninklijk Besluit drones

Hoewel de privacycommissie drones als een intrusieve technologie voor de privacy beschouwt, zet ze toch het licht op groen voor de regelgeving van minister van Mobiliteit Galant (MR) rond drones.

Voor de duidelijkheid: het gebruik van drones zelf heeft niets met privacy te maken. Pas wanneer ze persoonsgegevens verwerken - bijvoorbeeld door een camera - is privacy een issue.

De privacycommissie vindt drones wel een meer ingrijpende technologie voor de privacy dan vaste camera's of gewone bewaking vanuit de lucht: door hun hoge vlieghoogte zijn ze minder zichtbaar of zelfs onzichtbaar. Een drone is ook moeilijker opspoorbaar - een politiehelikopter hoor je van ver, een drone is geruisloos - en de persoon die hem bestuurt, is moeilijk te vinden. Het toestel kan ook informatie verzamelen doorheen muren, daken, puin of wolken, overdag en 's nachts. Bovendien kan het niet alleen videobeelden maken, maar ook communicatiesignalen afluisteren, gezichten opsporen, bewegingen registreren of abnormale verplaatsingen melden.

Ondanks al die bedenkingen geeft de privacycommissie toch een positief advies voor het Koninklijk Besluit van Galant. Haar KB stelt immers duidelijk dat de privacywetgeving moet worden toegepast. En de commissie is vooral lovend omdat de privacywetgeving in de opleiding van dronebestuurders wordt opgenomen.

"We mogen niet bang zijn voor nieuwe technologieën, maar moeten wel van bij het begin de nodige waarborgen inbouwen om de privacy te garanderen", zegt staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234