Donderdag 08/12/2022

Update

UZ Brussel draagt voorlopig kosten behandeling Viktor

null Beeld vmma
Beeld vmma

Het Universitair ziekenhuis Brussel draagt voorlopig de kosten van de dure behandeling van de 7-jarige Viktor. Dat bevestigt gedelegeerd bestuurder prof. Marc Noppen. Het jongetje heeft een zeldzame immuunziekte waarvoor hij om de twee weken aan een infuus moet van 9.000 euro.

redactie

Viktor lijdt aan een atypische vorm van HUS - het hemolytisch uremisch syndroom, een zeldzame en ernstige ziekte. Het medicijn Soliris, dat Viktor samen met 24 andere lotgenoten inneemt, is peperduur. Viktor krijgt het om de twee weken toegediend. Hij moet dan een halve dag naar het ziekenhuis, waar hij een infuus krijgt. Dat kost 9.000 euro per keer. De behandeling wordt in België in zijn geval niet terugbetaald.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft eind deze week overleg met de firma. Tot er een beslissing is, betaalt het ziekenhuis de behandeling van de jongen, bevestigt Noppen, die eraan toevoegt dat er een oplossing is beloofd "voor de hele nabije toekomst".

Wordt uiteindelijk beslist dat de behandeling niet wordt terugbetaald, dan zijn er nog alternatieven, aldus Marc Noppen. "Dan kunnen we bijvoorbeeld aankloppen bij het bijzonder solidariteitsfonds van het Riziv." Volgens Noppen gebeurt het overigens vaker dat het ziekenhuis bij dergelijke uitzonderlijke gevallen tussenbeide komt. "Dat gebeurt occasioneel, maar meestal haalt dat de pers niet."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Politiek
Farmareus Alexion was vandaag in de Kamer kop van jut tijdens het plenaire debat over de terugbetaling van het zeer dure medicijn Soliris. Verschillende partijen steunden minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx in haar pogingen om een (iets) gunstigere prijs te bekomen. Een alternatief voorstel van kersvers Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas botste vooral op ongeloof en verzet.

Minister Onkelinx wees opnieuw op het negatieve advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, maar hamerde vooral op de weerspannige houding van farmareus Alexion. Die weigert zelfs maar het gesprek aan te gaan over een tegemoetkoming. Nochtans stemmen heel wat producenten van zogenaamde 'weesgeneesmiddelen' wel in met een gedeelde inspanning. Bovendien maakt Alexion jaarlijks "enorme winsten" met Soliris, aldus Onkelinx.

De PS-minister bevestigde dat ze nog contacten zal hebben met de firma. Vragenstellers Maya Detiège (sp.a), Wouter De Vriendt (Groen), Franco Seminara (PS) en Nathalie Muylle (CD&V) schaarden zich volop achter haar kritiek op de farmareus. De Vriendt riep haar zelfs op het probleem aan te grijpen om de hele werking van de farmaceutische sector te herbekijken.

Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas lokte dan weer vooral verontwaardiging uit, door te pleiten om de dure geneesmiddelen terug te betalen door het geld weg te halen bij de dringende medische hulp voor asielzoekers. "Dringend is niet levensnoodzakelijk", stelde ze. "Degoutant", "ranzig", reageerde de rest van het halfrond. Een Europese aanpak leek de andere partijen dan weer wel een te bewandelen weg. "U moet daarbij de lead nemen, want na Viktor zullen er nog volgen", drukte Muylle minister Onkelinx daarbij nog op het hart

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234