Woensdag 03/06/2020

Wetenschap

Universiteit Hasselt maakt brandstof van vervuilend CO2

universiteit HasseltBeeld Borgerhoff

De UHasselt is er, samen met het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO, in geslaagd om zonlicht direct te gebruiken als ‘brandstof’ om chemische processen aan te drijven. Ze hebben een katalysator ontwikkeld die CO2 bij lage temperatuur, en met zonlicht als energiebron, omzet naar de brandstof methaan.

De katalysator die de onderzoekers van de UHasselt en TNO hebben ontwikkeld, zet koolfstofdioxide en waterstof om in methaan en water. En de energie die daarvoor nodig is, wordt uit zonlicht gehaald.

“Het innovatieve van wat wij gedaan hebben is dat wij rechtstreeks uit de zon het licht gaan nemen en zo min mogelijk verlies van energie hebben”, legt professor Marlies Van Bael van de UHasselt uit.

Deze innovatie kan gelijktijdig bijdragen aan de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie en aan de vermindering van CO2-uitstoot.

“Methaan is een broeikasgas. Het methaan waar je normaal aan denkt, het aardgas, is een fossiele brandstof. Je haalt eigenlijk dood koolstof uit de bodem en door de verbranding wordt er extra CO2 in de atmosfeer gebracht. Wat wij nu doen, is de CO2 uit de atmosfeer halen om terug om te zetten naar methaan. Als je die methaan weer verbrandt tot CO2 heb je eigenlijk een nul-operatie. Wat er ooit verbrand is, zet je eigenlijk weer om naar wat er was en dat kan je opnieuw verbranden. Dat is eigenlijk een cyclusproces.”

Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of bijvoorbeeld ook farmaproducten of synthesegas op deze manier kunnen worden geproduceerd. “Dat is nu iets waar we de komenden paar jaren samen met de partners meer zicht op moeten krijgen. Wij hebben nu in het labo met die efficiënte basisreactie een eerste stap gezet. Door die efficiëntie vast te stellen op laboschaal zien we dat het ook een stap is die haalbaar zou zijn op grote schaal, maar daarvoor zijn nog heel wat onderzoeksstappen nodig. Zo moet de reactie licht krijgen en op dit moment zijn er nog maar weinig reactoren die transparant zijn. We moeten eigenlijk ook reactoren ontwikkelen die transparant zijn en waar het zonnelicht ook in kan en die katalysator kan belichten. Er is nog een lange weg te gaan.”

De bevindingen zijn gepubliceerd in een wetenschappelijke artikel van prof. dr. Pascal Buskens (TNO en UHasselt), prof. dr. Marlies Van Bael (UHasselt) en hun medewerkers. WDM/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234