Zaterdag 18/01/2020

Uniek licht van vreemdste ster in de kosmos blijft astronomisch raadsel

Een illustratie van NASA waarop een ster straalt achter een verbrijzelde komeet Beeld NASA/JPL-Caltech

Het unieke lichtpatroon van KIC 8462852, de vreemdste ster in de kosmos, wordt niet veroorzaakt door een groep kometen. Na een analyse van sterren die de afgelopen honderd jaar onder de loep zijn genomen, ligt de eerder zo plausibele verklaring van de NASA in de prullenbak. Is dit astronomische raadsel dan toch het werk van aliens? Volgens de New Scientist zou dat zomaar eens kunnen.

De mysterieuze ster verandert steeds op onverklaarbare wijze van helderheid. Er is iets wat de ster, soms wel voor een vijfde deel, afdekt. Astronomen proberen erachter te komen wat dat iets precies is.

Afgelopen oktober waren er drie verklaringen voor het opmerkelijke verschijnsel: resten van botsende asteroïdes, een enorme groep kometen, meegekomen met een andere ster die dichtbij de bijzondere ster kwam, of een aanwijzing voor buitenaards leven.

Onderzoek
Om het raadsel te ontrafelen werd de ster de afgelopen vier jaar gemonitord. Dit proces werd de Kepler missie genoemd, naar de Kepler Space Telescope waarmee het unieke exemplaar in 2009 voor het eerst werd gespot. Met de telescoop werden 150.000 andere sterren bekeken, maar bij geen enkele andere ster is het lichtpatroon dat ster KIC 8462852 uitstraalt te zien.

Bradley Schaefer, onderzoeker aan Louisiana State University, ontdekte dat de ster nog vreemder is dan verwacht. Hij berekende dat er 648.000 kometen van stuk voor stuk meer dan 200 kilometer wijd langs de ster zouden moeten zijn gekomen om het verschijnsel te verklaren. "Onmogelijk," zo stelt hij in het wetenschappelijke tijdschrift.

De onregelmatige lichtdipjes van KIC 8462852 plaatsen wetenschappers voor een raadsel. Beeld arxiv

Aliens
Nu kometen geen optie meer zijn, wordt het werk van buitenaardse wezens wederom aangehaald. "Aliens moeten altijd de laatste verklaring zijn waar je naar kijkt, maar dit ziet eruit als iets dat buitenaardse wezens zouden bouwen," zei onderzoeker Jason Wright van de Penn State Universiteit eerder tegen The Atlantic. Volgens de researcher zijn de objecten rond de ster mogelijk een soort lichtpanelen waarmee buitenaardse wezens proberen energie op te wekken.

De Nederlandse wetenschapsjournalist Govert Schilling noemde het idee dat het mysterieuze licht duidt op aliens eerder al 'flauwekul'. "Een Amerikaanse wetenschapper zei eens dat je voor buitengewone claims ook buitengewoon bewijs moet hebben. En het bestaan van buitenaards leven is een buitengewone claim, waarvoor geen bewijs is. Je moet pas gaan denken aan buitenaardse wezens als al het andere is uitgesloten.''

Ook Schaefer is niet overtuigd van een zogenoemde alien-megastructuur. Het strookt niet met zijn nieuwe bevindingen. Daarbij denkt hij niet dat aliens in 'maar een eeuw' iets kunnen bouwen dat een vijfde deel van een ster kan afdekken. "Of er zit een maas in een van onze weerleggingen, of we hebben een theoreticus nodig die met een nieuwe verklaring komt."

De KIC 8462852
Het is de opmerkelijkste ster van dit moment. De ster werd voor het eerst bekeken in 1890. De afgelopen 126 jaar, en misschien al wel langer, is de gloed rond de ster gegroeid. Het mysterieuze exemplaar in de kosmos verandert steeds op onverklaarbare wijze van helderheid: het kan zomaar twintig procent van de straling verliezen.

In 2009 werd de ster voor het eerst waargenomen met de Kepler Space Telescope.

In 2011 viel het meerdere burgers op dat één 'bizarre' ster een heel ander lichtpatroon uitstraalde dan de andere sterren. Ook onderzoekers hadden nog nooit zoiets gezien. Een verklaring voor het opmerkelijke lichtpatroon was in eerste instantie een hoop objecten die om de ster heen cirkelt.

Dat zou niet zo raar zijn als de ster jong is. Maar, de ster is niet jong. Als dat zo was, zou er stof omheen zweven dat infraroodlicht uitstraalt. En dat is niet zo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234